Новини Хотели

Легендарната ЖП гара Канфранк стана грандиозен хотел

   
Легендарната ЖП гара Канфранк стана грандиозен хотел

На фона на заснежените Пиринеи, дълбоко в долината Арагон, се намира внушителна, красива сграда. Добре дошли в гара Канфранк, някога изоставена железопътна гара, а сега луксозен хотел, предава dir.bg.

Гара Канфранк е открита като разкошен железопътен възел през 1928 г., като на церемонията по откриването присъстват както кралят на Испания, така и президентът на Френската република, хотелът се намира в Испания, но недалеч от френската граница. По време на Втората световна война Канфранк става свидетел на арести, шпионаж и трафик на злато. До 1970 г. станцията затваря врати.

В продължение на десетилетия станцията лежи в руини, докато не започва работа по превръщането на все още красивата, но дълго време занемарена сграда в хотел, управляван от Barcelo Hotel Group. След години на регенерация гара Канфранк посреща първите си гости през януари 2023 г.

Любителите на железниците и историята официално имат нова дестинация в списъка си, а кметът на Канфранк Фернандо Санчес Моралес казва, че местните жители са посрещнали откриването "с ентусиазъм". "Много сме доволни, че гарата отново е жива и ярка", казва Санчес Моралес пред CNN Travel.

Още като руина Канфранк привлича посетители. На гарата, проектирана от испанския архитект Фернандо Рамирес де Дампиер, се стичат фотографи, които искат да запечатат забравено късче от европейската железопътна история.

Заради местоположението й, собствеността на гара Канфранк първоначално е била поделена между Франция и Испания. Сега тя е собственост на местното правителство на Арагон в Испания, което работи по процеса на регенерация на хотела заедно с Barcelo Hotel Group.

Гара Канфранк играе активна роля по време на Втората световна война, като става свидетел на моменти на надежда и отчаяние. Преди нацисткото превземане на община Канфранк гарата е действала като врата към свободата за някои европейски евреи, които са били преследвани от германския режим.

Рамон Хавиер Кампо Фраиле, автор на проекта heraldo.es/canfranc, разказва пред CNN Travel историята на Канфранк. "През първите години на световната война, от 1940 до 1942 г., хиляди евреи бягат с влак от Канфранк към Лисабон и Съединените щати", казва той. Сред тях, според Кампо Фраиле, са били художниците Макс Ернст и Марк Шагал. Американската актриса Джоузефин Бейкър също преминава през гарата.

Шпиони са пътували с влак от Канфранк, за да се присъединят към антинацистката френска съпротива и да предадат съобщения на съюзническите държави. "Тя е била използвана и от Съюзниците, които са предавали информация на Франция и Испания чрез шпионска мрежа", казва кметът Санчес Моралес. Нацистите обаче превземат община Канфранк през ноември 1942 г. и запазват контрола си до юни 1944 г. Бягството през Канфранк става все по-трудно и гарата става място на много арести.

Канфранк е единствената испанска община, окупирана от нацистите. Според Кампо Фраиле повече от 300 души са арестувани, бягайки към Лисабон в Португалия, и изпратени в затвори в цяла Испания. "Германците контролираха трафика на злато и волфрам", казва той. Слуховете за нацистки трафик на злато през гара Канфранк се разпространяват от години, но те са потвърдени едва през 2000 г.

Кампо Фраиле казва, че местен шофьор на автобус е намерил доказателства, разкриващи, че "86 тона нацистко злато са преминали през гарата между 1942 и 1943 г.". "Намерихме още документи в европейски и американски архиви, които доказват, че през района са преминали повече от 100 тона злато", каза той.

Новата версия на гара Канфранк има за цел да признае и съхрани историята на гарата, като същевременно постави началото на нова глава за гарата и региона. Мария Белоста, управител на хотел Canfranc, казва пред CNN Travel, че "специално внимание е отделено на всеки детайл" от проекта за регенерация. Белоста допълва, че е било важно да се избегне "загубата на нейната индивидуалност и огромно наследство".

Сградата от 1928 г. е трябвало да бъде адаптирана, за да отговаря на стандартите и лукса на един модерен хотел, без да губи историческия си характер. "Искахме да запазим нейното ДНК, нейния международен железопътен дух", казва Белоста.

Интериорният дизайн на хотела, дело на мадридското дизайнерско студио ILMIODESIGN, има за цел да напомни за 20-те години на миналия век чрез своите материи, декори и униформи на персонала. Дизайнът включва и специфични намеци към това, което Белоста нарича "историческото, културното и социалното наследство на Канфранк и ролята, която той развива през 20 век".

Цветовете и тоновете напомнят за естествения, планински пейзаж, заобикалящ хотела. Хотелът разполага със 104 стаи, включително четири апартамента. Има уелнес зона, включваща басейн и три ресторанта. Това, което някога е било вестибюлът на гарата, сега е рецепцията на хотела.

Когато Канфранк е бил развалина, той е бил магнит за фотографите, както професионални, така и любители, които са искали да запечатат атмосферата на призрачното място.

Белоста предполага, че тези фотографи "ще имат привилегията не само да я увековечат с фотоапаратите си след впечатляващата реставрация, но и да останат, наслаждавайки се на добрата храна". От своя страна кметът Санчес Моралес казва: "Надяваме се, че това ще бъде утвърждаването на Канфранк като туристическа дестинация".