Събития

ЕС препоръча на гражданите си да не пътуват до Иран

   
ЕС препоръча на гражданите си да не пътуват до Иран

Европейският съюз препоръча в понеделник на гражданите си да не пътуват до Иран "поради острия риск за личната им сигурност". В изявление на първия дипломат на ЕС Жозеп Борел от името на 27-те правителства, разпространено в понеделник вечер, се изразява загриженост от "нарастващият брой граждани на ЕС, задържани в момента от Иран на фалшиви основания".

"Много от тях са държани в унизителни условия, без шанс за справедлив процес", заявява Борел, добавяйки, че ЕС призовава Иран "да сложи край на тревожната практика на задържане на чужди цивилни лица с оглед на политически печалби".

В изявлението се казва още, че ЕС настоява властите в Техеран да позволят на европейските дипломати "да общуват и да имат редовен достъп до своите граждани", които са задържани, както се изисква от международното право.

В понеделник ЕС разшири санкциите срещу Иран, включвайки 32 официални лица и две юридически лица към ограничителните списъци заради ролята им в насилственото потушаване на гражданските протести в ислямската република.

Сред санкционираните са министрите на културата и на образованието и други политици и служители, подкрепящи репресиите срещу протестиращите, които излязоха на улиците през есента след смъртта в полицейски участък на 22-годишната Масха Амини, задържана за неправилно носене на забрадка. .

Общо санкциите на ЕС сега се прилагат за 196 физически лица и 33 юридически лица в Иран.

Иранската революционна гвардия обаче няма да бъде обявена за терористична организация, тъй като юристите на Съвета на ЕС не могат да намерят правни основания за това.

"Към момента нямаме правни основания в ЕС да включим Революционната гвардия като терористична организация", каза германският външен министър Аналена Бербок в понеделник в края на срещата на външните министри на ЕС в Брюксел.

Великобритания в понеделник също въведе нови санкции. Те са насочени срещу трима ирански съдии, трима членове на Ислямската революционна гвардия на Иран и двама регионални управители, съобщи Ройтерс. Техните активи в кралството ще бъдат забранени и те няма да имат право да посещават Обединеното кралство.