Новини Събития

Мелъди Гардо ще изнесе първия си концерт в Пловдив

   
Мелъди Гардо ще изнесе първия си концерт в Пловдив

Мелъди Гардo идва за първия си концерт в България. Събитието е на 29 юли в Античния театър в Пловдив, съобщават организаторите от "Бг саунд стейдж".

Гардо е с ранга на джаз звезда от първия ешелон - нейният глас звучи както на най-големите фестивали, така и на камерни зали. Критиците я сравняват с Ела Фицджералд и Нина Симон. Историята на живота й е точно толкова вълнуваща, колкото и нейната музика. На 19 години красавицата от Пенсилнания, докато кара колелото си по улиците на Филаделфия, е пометена от джип. Прекарва близо година в болница, парализирана от кръста надолу и с тежка форма на аномия. Отново се учи да ходи и да говори. Като част от възстановяването си започва музикална терапия, която оказва истински успешна. Не само за подобряване на състоянието ѝ, но и за откриването на нов, уникален талант. През 2012 Гардо дава името си на програма за музикална терапия в Ню Джърси.

Гардо е повлияна от блус и джаз изпълнители като Джуди Гарланд и Джордж Гершуин, както и от латино изпълнители. Многобройните ѝ албуми са отдавна любими на слушателите - като My One and Only Thrill (2009) - продал над 1,5 милиона копия, платиненият The Absence (2012), събрал на едно място джаз, ар ен би, фолк и соул, и съчетал музикалните традиции на Мароко, Португалия, Бразилия и Аржентина. В издадения през 2020 г. Sunset in the Blue, в първия сингъл - Little Something, тя си партнира със Стинг, който я нарича "изящна".

По време на пандемията май 2020 г. Мелъди Гардо привлича вниманието на световните медии, като обявява в социалните мрежи кастинг за музиканти, които нямат възможност да работят заради ограниченията. С тяхна помощ тя създава виртуален оркестър и сингъла "От Париж с любов". През юни същата година Гардо открива отново записите в легендарното музикално студио "Аби роуд", което поради пандемията беше затворило врати за първи път от 90 години насам. Тя се включва дистанционно от Париж и записва с Кралската филхармония.