Транспорт

Амстердамското летище Схипхол ограничава полетите си до 460 000

   
Амстердамското летище Схипхол ограничава полетите си до 460 000

От септември 2023 г. до септември 2024 г. Въздушният трафик на амстердамското летище "Схипхол" ще бъде ограничен до общо 460 000 входящи и изходящи полета за периода от септември 2023 г. до септември 2024 г. Това съобщи летищното ръководство, определяйки предприетата мярка като временно решение, целящо да намали шумовото замърсяване около авиационния възел и влиянието върху околната среда, предаде Ройтерс. Миналото лято нидерландското правителство препоръча полетите на "Схипхол" да бъдат ограничени до 440 000, докато предишният таван бе 500 000 полета.

Летището призова правителството да ускори прилагането на нова система, която да ограничава трафика не до определен брой полети, а да се фокусира върху максимално допустимото ниво на шум и замърсяване на въздуха. Това би дало възможност за бъдещ растеж на броя на полетите, ако авиокомпаниите успеят да намалят замърсяването от тях. Компанията оператор на редица летища в Нидерландия Royal Schiphol Group) е мажоритарна собственост на нидерландската държава.

Правителството не отговори на запитване на Ройтерс за коментар по въпроса, но транспортният министър Марк Харберс каза пред обществената радиостанция NPO Radio 1, че обявеното ограничение на полетите на "Схипхол" трябва да бъде само първата стъпка към прилагането на ограничението от 440 000, в съответствие с плановете на кабинета. Компанията оператор на летището обаче не уточни кога ще смъкне пределния брой на полетите на 440 000. Правителството би искало да приложи новата система, която се фокусира върху шума и замърсяването на въздуха, а не върху броя на полетите, възможно най-скоро, но това най-вероятно ще отнеме пет години, тъй като са необходими допълнителни проучвания и промени в законодателството, каза още Харберс, допълва БТА.