Анализи Новини

За първи път в Тайланд - неща, които напрягат

   
За първи път в Тайланд - неща, които напрягат

Повечето пътешественици си представят първото пътуване до Тайланд в незабравимо преживяване. И с право - екзотична природа, тропически климат, дружелюбни местни жители, вкусна храна. Но има и едно разочароващо запознанство и тези, които очакват Азия да се окаже нещо като Европа, само че по-гореща и по-екзотична, най-вероятно ще се натъкнат на неприятни изненади.

Събрахме 8 неща, които един нов пътник в Тайланд може да не хареса.

8. Боклук и лоши миризми

В известните тайландски курорти има толкова много туристи, че просто нямат време да почистят боклука зад себе си. В резултат на това край пътищата се натрупват планини от пластмасови бутилки, торбички и хранителни отпадъци - нещата не са много добри с рециклирането в страната. Този проблем е особено голям в Банкок.

7. Претъпкани плажове

Не всички села в Тайланд са претъпкани с туристи, но на някои особено популярни места буквално няма къде да поставите кърпата си. Може да е трудно да се насладите на лазурните води на крайбрежието, когато наоколо има шум, глъч и суматоха. За да избегнете това, по-добре е да изберете за пътуване не пика на сезона, отдалечени и по-малко популярни кътчета - или разберете кога има по-малко хора на плажовете. Например туристите обикновено идват на известните острови Фи Пи за един ден, така че ако останете там за една нощ, ще можете да се насладите на празните плажове вечер и рано сутрин.

6. Хаос по пътищата

Мнозина са изненадани от задръствания и много хаотичен трафик: пешеходците не могат да преминават, правилата се спазват неохотно и не всички. Друг недостатък е почти пълната липса на тротоари: трябва да вървите покрай пътя, което може да бъде опасно.

5. Необичайна храна

Тайландската кухня се смята за една от най-добрите в света (с пълно право), но не всеки е готов за нейната специфика. Ястията в ресторантите може да изглеждат твърде пикантни и пикантни, а зеленчуците и плодовете на пазара може да изглеждат непознати и странни на вкус.

Опитните пътници препоръчват да изберете кафене, където местните жители ядат. Храната там ще бъде свежа и вкусна.

4. Насекоми

Почти невъзможно е да срещнете гигантски паяци или други многокраки "чудовища" в курортите, но обикновените комари и бръмбари понякога дразнят. За да се предпазите от комари, е по-добре да използвате местни продукти: спрейове и фумигатори за стаи, специални спирали за улицата. Ако не отидете далеч в джунглата, рискът да хванете треска е минимален. Когато видите малки гущери на стената в стаята си, трябва да се радвате, а не да викате портиера: те хващат насекоми, което означава, че ще има по-малко комари. Геконите са абсолютно безопасни за хората, не трябва да ги прогонвате.

3. Натрапчиво търгуване

Разбира се, тайландските търговци са до египетски в този смисъл - като ходене до Луната, но тяхната висока активност може да напрегне и най-нежните туристи.

В Тае обаче определено няма да ви хванат за ръка и да ви завлекат до магазина, най-много - упорито да ги убеждават да купят нещо.

2. Голяма влажност

Влажният въздух плюс топлината не са най-добрата комбинация, особено ако не сте свикнали. Най-трудните месеци в този смисъл са март и април, така че е по-добре да не планирате пътуване за това време. А от май до октомври от 11:00 до 16:00 часа се препоръчва да не сте на слънце.

1. Строгост на закона към туристите

Много пътешественици са убедени, че навсякъде към чужденците се отнасят лоялно, дори и да има лека обида от тяхна страна. В Тайланд нещата са различни. Ако възникне конфликтна ситуация, няма да е лесно да докажете невинност.

Преди пътуване е важно да се запознаете със законите и традициите на страната. Например туристите често влизат в затвора за обида на властите, особено на краля. Този въпрос се приема много сериозно в страната, дори банкнотите обикновено се поставят само „краля нагоре“.