Новини Събития

Пампорово организира спускане с носии

   
Пампорово организира спускане с носии

Над 500 скиори и сноубордисти, пременени в български народни носии, се спуснаха днес от вр. Снежанка в Пампорово. Курортът за поредна година отбеляза Трети март с „Голямото ски спускане с носии“. Празничното скиорско шествие, начело с българските трибагреници и родопски гайди, продължи с хоро на ски плаца „Студенец“.

Българи в носии от всички фолклорни области на страната се включиха в „Голямото спускане“. Скиорското събитие за Националния празник се организира от 2017 г. досега.

„Това събитие събира невероятни хора. И всеки път ми дава надежда в бъдещето на България, защото тези умни, знаещи и можещи хора са толкова позитивни и сплотени тук“, коментира Антония Каменичка, инициатор и организатор на „Голямото спускане“. Тя обяснява, че идеята за скиорското шествие е един сбъднат сън. „Тази идея дойде насън, затова смятам, че е „свише“. Сънувах едни красиви хора в носии и ямурлуци как се спускат със ски от върха, бяха като едни истински хайдути и войводи. И буквално още първата година се събрахме стотици участници и беше много позитивно“, разказва Каменичка.

„Трябва да запазим българското. Празничното скиорско спускане е нещо хубаво, което се прави от сърце и така трябва да продължи“, смята Венцислав Чавдаров, ски учител.

„Голямото ски спускане“ за отбелязване на Трети март се превръща в традиция за Пампорово. Сред празнуващите по пистите в курорта бяха и българи, пристигнали от чужбина специално за празника.