Анализи Транспорт

Вижте най-екологичните круизи в света

   
Вижте най-екологичните круизи в света

За пътешествениците, които обичат корабите, но в същото време са загрижени за околната среда, концепцията за „екологични“ круизи може да изглежда обещаваща. 

Особено като се има предвид, че индустрията е изправена пред сериозни предизвикателства, свързани с устойчивостта, солидните въглеродни емисии на плавателните съдове и въздействието върху крайбрежните екосистеми.

Въпреки това, има круизни компании, които полагат сериозни усилия, за да направят преживяванията в морето значително по-екологични.

Истинските иноватори са линиите, които най-агресивно преследват целите за декарбонизация чрез технологични пробиви, по-чисти алтернативни горива и по-устойчива инфраструктура в пристанищата.

Круизната индустрия транспортираше близо 30 милиона пътници и допринасяше с над 154 милиарда долара за световната икономика преди пандемията през 2019 г. Сега тя е на път да надмине тези числа до края на годината.

Поддръжниците на круизите казват, че секторът може да бъде и позитивен двигател, който подкрепя местните икономики и вдъхновява ново екологично и културно съзнание.

И все пак зависимостта на индустрията от замърсяващото тежко корабно гориво я поставя в известно противоречие с целите на ООН за глобални нетни нулеви емисии до 2050 г.

В момента круизните кораби и останалите морски плавателни съдове са отговорни за близо 3% от глобалните парникови емисии всяка година.  

Членовете на Международната асоциация на круизните линии се ангажираха да постигнат нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 г. и да намалят въглеродните нива с 40% до 2030 г., в сравнение с нивата от 2008 г.

Критично настроените еколози обаче са скептични и смятат, че мерките за устойчивост до голяма степен са фиктивни и временни, като нямат достатъчно сериозен потенциал да направят индустрията наистина "зелена". 

Пример за това е стремежът за заменяне на корабното гориво с втечнен природен газ, който е с по-ниско съдържание на въглерод. Учените обаче предупреждават, че той също е изкопаемо гориво и не може да бъде достатъчен, за да задоволи критериите за нетни нулеви емисии. 

Круизната асоциация обаче изтъква, че над 15% от круизните кораби, дебютиращи през следващите пет години, ще бъдат оборудвани за вграждане на водородни горивни клетки или електрически батерии.

Друго обещаващо развитие на устойчивостта е движението на индустрията към пристанищен престой с нулеви емисии. По-голямата част от днешните нови кораби са проектирани с възможности за изключване на двигателите и включване в местната енергийна мрежа, докато са в пристанищата.

Това ще намали значително замърсяването на въздуха и свързаните с него здравословни проблеми в процеса.

Проблемът е, че само 29 от 1500-те пристанища, посещавани от круизни кораби, в момента предлагат съвместима инфраструктура.

До екологичната трансформация на круизната индустрия все още има дълъг път, но все пак има круизни линии, които в момента са сред водещите в тази мисия. Ето някои от тях, представени от CNN Travel.  

 

Hurtigruten

Тази 130-годишна норвежка компания за приключенски пътувания включва духа на устойчивостта в основата си.

Лидер в областта на зелената енергия, Hurtigruten се отказа от корабното дизелово гориво за своя флот от малки кораби преди повече от десетилетие в полза на алтернативни, по-екологични заместители, като корабен газьол и биогорива.

През 2019 г. те пуснаха първия в света круизен кораб с хибридна батерия, захранван с електричество и са в процес на преобразуване на останалата част от експедиционния си флот. Компанията има и планове за първия в света круизен кораб с нулеви емисии до 2030 г.

Тя позволи и свързаност на бреговата мощност за целия флот, за да елиминира емисиите, докато корабите ѝ са в пристанищата. Hurtigruten е и първата круизна компания, която постепенно премахна използването на пластмасови изделия за еднократна употреба на борда.

Ponant

През 2021 г. луксозната френска линия Ponant пусна хибриден експедиционен кораб с намалени емисии, работещ на втечнен природен газ и електрическа батерия - Le Commandant Charcot с капацитет от 245 пътници. Компанията има планове за кораб с „нулево въздействие“ до 2025 г.

Ponant също така компенсира 100% от своите емисии и е първата круизна линия, получила сертификат Green Marine.

Плюс това, всички кораби Ponant са оборудвани със захранващи връзки бряг-кораб в пристанището. Линията спря да използва пластмаси за еднократна употреба и провежда собствени проучвания за въздействието върху околната среда преди проектирането на всеки маршрут.

Star Clippers

Понякога, когато става дума за устойчивост, старото отново е на мода.

Базираната в Монако ветроходна компания Star Clippers управлява трио от високи ветроходни кораби с капацитет от 166 до 227 пътници, които работят само с вятърна енергия до 80% от времето, а през останалото време използват газьол с ниско съдържание на сяра.

Малкият размер на кораба означава по-малко цялостно въздействие, както и достъп до по-малко посещавани пристанища – в Коста Рика, например.

 

Havila Voyages

Норвежката круизна линия, която направи своя дебют през 2022 г., пусна два от четирите планирани хибридни кораба, изпълняващи маршрути по крайбрежието на Норвегия.

Havila Voyages разполага с най-големите батерии за морски пътнически кораби, което им позволява да пътуват (за периоди до четири часа) в защитените от ЮНЕСКО фиорди на страната - тихо и без вредни емисии.

Освен това батериите могат да се презареждат в пристанището с чиста водноелектрическа енергия от местната мрежа и са достатъчно силни, за да захранват корабите, докато са на док.

В момента те също използват втечнен природен газ, но Havila цели, в крайна сметка, в бъдеще да работи без емисии, с плавателни съдове, които са проектирани да преминат изцяло към водородна енергия, след като технологията бъде налична.

Explora Journeys

Тази нова луксозна круизна марка, собственост на базираната в Швейцария корабна компания MSC Group, стартира това лято и се очаква да пусне първия си кораб на вода през 2027 г. Той ще се задвижва с втечнен природен газ в комбинация с водородни горивни клетки.

В партньорство с италианските корабостроители Fincantieri, първите кораби на Explora Journeys ще имат значително по-ниски парникови емисии, докато са в морето, и ще отделят само водни пари и топлина, когато са пристанищата. 

Другите акценти на марката включват забрана на пластмасите за еднократна употреба и намаляване на подводния шум, за да се намали безпокойството на морските обитатели. Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати