Новини Хотели

Четири туристически платформи разполагат с $22 млрд. кеш

   
Четири туристически платформи разполагат с $22 млрд. кеш

Четири големи туристически онлайн компании са разполагали с около 34 млрд. долара кеш в края на 2022 г., като това е значително повече, в сравнение с 2019 г., преди COVID-19. Обратното изкупуване на акции, което повишава стойността за акционерите, определено е сред приоритетите за 2023 г. за повечето от тези компании, въпреки че това е спорен въпрос заради всички съкращения на служители, които те направиха в началото и в разгара на пандемията.

Освен за обратни изкупувания на акции, Booking Holdings, Airbnb, Trip.com Group и Expedia Group разполагат със значителни средства и за сливания и придобивания, както и за други инвестиции в растеж и технологии.

Booking Holdings е разполагала с най-много „пари за черни дни“ (12.2 млрд. долара) в края на миналата година и е увеличила сумата с 1.4 млрд. долара през февруари с финализирането на продажбата на дела си в китайското приложение за доставки на храна и предоставяне на информация за хотели Meituan.

Airbnb е имала 9.6 млрд. долара кеш, докато Trip.com Group е разполагала с 8.7 млрд. долара при последното обявяване на резултатите си към 30 септември. Expedia Group пък е декларирала 4.1 млрд. долара кеш.

Какво ще правят с всичките тези пари Booking Holdings, Airbnb, Trip.com Group и Expedia Group?

Booking Holdings се е прицелила в придобиването на eTraveli Group

С 12.2 млрд. долара кеш и кешови еквиваленти към края на миналата година и с добавените през миналия месец 1.4 млрд. долара от продажбата на дела си в Meituan, Booking Holdings разполага с доста стратегически опции.

Сливанията и придобиванията - и по-конкретно една определена цел, са в дневния ред на Booking за тази година, ако компанията получи одобрение от страна на регулаторните органи в Европа. През ноември 2021 г. тя обяви намеренията си да придобие шведската Etraveli Group за около 1.7 млрд. долара, но Европейската комисия все още обмисля дали да одобри сделката.

Във всички случаи подразделението на Booking.com, което се занимава с полети и развива дейност в над 50 страни, се представя добре, а евентуално придобиване би подпомогнало допълнително компанията.

Обратното изкупуване на акции е приоритет за Booking. Компанията има оставащи 3.9 млрд. долара от одобрено обратно изкупуване на стойност 15 млрд. долара, а след това има намерение да получи одобрение за нови 20 млрд. долара от борда на директорите. Това оставя достатъчно възможности за допълнителни придобивания, които, разбира се, могат също да бъдат финансирани с комбинация от кеш и акции. Booking е осъществила доста малки придобивания през годините, така че този тип сделки, както и покриването на задължения, винаги имат потенциал.

Booking се опитва да увеличи пазарния си дял в САЩ и потенциална сделка за придобиването на Hopper, която като цяло има по-млади клиенти и беше оценена на 5 млрд. долара преди година, не изглежда нелогично. Booking обаче вече се опитва да подсили бизнеса си с полети с придобиването на eTraveli Group, което е в ход.

Главният изпълнителен директор Глен Фогел знае, че понякога липсата на сделка е най-добрата сделка, тъй като сливанията и придобиванията са сложен и рисков бизнес.

Airbnb ще изкупува обратно акции и ще се оглежда за възможности за придобивания

Съоснователят и главен изпълнителен директор на Airbnb Брайън Чески заяви през февруари, че компанията “започва наистина да засилва” бизнеса с предлагане на различни изживявания. Не може да се очаква обаче голямо придобиване на компания, като Viator, която е собственост на Tripadvisor, или на GetYourGuide, защото техният подход се разминава с този на Airbnb, при който домакините предлагат тур обиколки.

Компанията разполага с близо 10 млрд. долара и е възможно да придобие по-малка, технологично ориентирана компания за тур обиколки или пък компания от луксозния сектор. Има няколко компании за управление на имоти, които може да се продават, но Airbnb, като компания основно за резервации, е в много по-доходоносен бизнес, отколкото трудоемкия сектор за управление на имоти.

Главният финансов директор на Airbnb Дейвид Стивънсън заяви през февруари, че компанията вероятно ще изкупува обратно още от своите акции в началото на 2023 г., но спомена и потенциални придобивания.

Airbnb, която записа първата си пълна година на печалба (1.9 млрд. долара) през 2022 г., действа дисциплинирано по отношение на фокуса си върху своя основен бизнес от началото на 2020 г., когато спря да инвестира в странични дейности. Компанията може да действа предпазливо по отношение на разширяване на дейността си през 2023 г.

Trip.com е разполагала с 8.7 млрд. долара кеш

Подобно на другите компании, Trip.com Group би могла да осъществи изкупуване на акции през 2023 г. и да погледне към евентуални придобивания, предвид факта, че е разполагала с 8.7 млрд. долара кеш към края на септември. По време на форум в Дубай през декември от Trip.com Group говориха за възможности в Близкия изток, а компанията има амбиции в региона.

Тя би могла да закупи местен играч в Близкия изток, за да увеличи растежа си, но без съмнение ще се фокусира сериозно върху възстановяване на съществуващата си дейност в Китай, след като страната премахна ограниченията заради COVID-19.

Ще бъде ли Expedia прекалено заета за сключване на сделки?

Expedia Group се занимава с елиминирането или ограничаването на марки в портфейла си през последните няколко години, тъй като се опитва да опрости дейността си, така че голямо сливане или придобиване вероятно няма да е сред приоритетите на компанията. Подобно развитие обаче никога не може да бъде изключено.

Освен това компанията има две големи задачи за 2023 г. Тя трябва да прехвърли подразделението си за отдаване на ваканционни имоти под наем Vrbo към технологичната платформа на Expedia и планира по-късно през годината да стартира нова програма за лоялни клиенти, която обхваща основните ѝ марки. Защо да обърква работата с голямо придобиване?

Главният финансов директор на Expedia Джули Уейлън заяви пред анализатори през миналата седмица, че компанията планира да продължи “опортюнистично” да изкупува обратно свои акции през 2023 г.

Expedia Group е разполагала с 4.1 млрд. долара кеш и кешови еквиваленти в края на 2022 г. Това е единствената компания от четирите големи, която е разполагала с по-малко кеш в края на 2023 г., отколкото през 2019 г.

Tripadvisor е евентуален купувач, който се движи под радара?

В началото на 2022 г. Tripadvisor изложи планове за отделянето на своята марка Viator, но тези планове изглежда бяха поставени на изчакване, когато пазарните условия се влошиха, а междувременно компанията назначи нов главен изпълнителен директор през юли в лицето на Мат Голдбърг.

Голдбърг все още не е представил изцяло своите планове, но опитен инвеститор не изключва Tripadvisor да опита да придобие базираната в Берлин GetYourGuide, която да оглави дейността на компанията, свързана с тур обиколки и атракции.

Viator е най-бързо разрастващото се подразделение на Tripadvisor през миналата година, отчитайки 171% увеличение приходите през 2022 г., в сравнение с 2019 г.

Въпреки че набра 886 млн. долара, GetYourGuide вероятно е по-малък бизнес от Viator и би била достъпна за Tripadvisor, особено ако акционерите в GetYourGuide запазят акции в новосъздадената компания. Tripadvisor е имала 1 млрд. долара кеш и кешови еквиваленти в края на 2022 г. Разбира се, не е изключено и самата Tripadvisor да стане обект на придобиване през 2023 г.Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати