Новини Събития

Германските туроператори отчитат ръст от 20% на записванията за България

   
Германските туроператори отчитат ръст от 20% на записванията за България

В рамките на изложението в Берлин министър Димитров проведе поредица от срещи с представители на най-големите и значими туроператори на пазар Германия, които оперират на българския пазар и водят значителен дял от туристите, избрали дестинация България - DER Touristik, FTI Group, Alltours Flugreisen GmbH, Schauinsland Reisen и др. Всички изразиха мнение, че България има потенциала да приема много повече туристи, както и да бъде преформулиран и обогатен имиджът на страната ни като туристическа дестинация.

Освен като ски и морска дестинация, палитрата от възможности е много по-богата. Обиколни пътувания, различните форми на културен туризъм, посещение на малки винарни, винени маршрути и кулинария, археологически артефакти и природни забележителности са само малка част от големите възможности, които могат да бъдат осъществени. Създаване на спомени чрез емоция, представяне на малко известни факти би било особено ефективно, според DER Touristik.

Министър Димитров изтъкна, че германският пазар е много важен за България - заради това, че тези туристи стоят най-дълго, изпълват крилата на сезоните и са с добра култура и потребителски нагласи. Възстановяване на доверието и промяна в рекламата - с различен, много по-агресивен подход в промотирането на България са във фокуса на работата на МТ. Димитров обеща подкрепа от страна на държавата, за да може бизнесът да свърши своята част от работата. Беше изтъкнато, че удължаването на сезона ще подпомогне и облекчаването на проблема с кадрите.
Големите туроператори отбелязаха ръст през изминалата 2022 г. и споделиха, че наблюдават сериозен ръст в ранните записвания през настоящата - средно с 20%, като някои отчитат и много по-високи числа.
Оптимисти сме за България през този сезон, завиха от Schauinsland Reisen. Alltours подчертаха, че германците традиционно предпочитат България и това трябва да бъде съхранено като традиция.

В разговора с DER Touristik стана ясно, че те виждат огромен потенциал в промотирането на България за конгресен и събитиен туризъм. Те подчертаха, че от този вид туризъм се печели двойно повече, при това се уплътняват месеците в крилата на сезоните, когато няма наплив от традиционните туристи, дошли за плаж или ски ваканция.

На среща с британския туроператор Jet2 Holidays стана ясно, че отсега имат ръст от 45% на заложените седалки в чартърите за България за 2024 година. Туроператорът предвижда над 25 000 повече места в самолетите си до Българското Черноморие.

Министър Димитров проведе и среща с Асоциацията на германските туроператори DRV - най-голямото и влиятелно туроператорско обединение в Германия. На нея бяха дискутирани съвместни маркетингови инициативи и проекти на немския пазар. Членове на асоциацията са близо 4000 компании: туроператори, туристически агенции, онлайн-портали, авиопревозвачи и др., които генерират 90% от оборота на германската туристическа индустрия. Една от дискутираните възможности за сътрудничество бе в партньорство с Асоциацията да се организира опознавателен експедиентски тур (т. нар. фам трип) в България (DRV Destination Forum Bulgarien), на който България да се представи като дестинация за целогодишни форми на туризъм.
“Ние имаме интерес да поканим хора, които истински се интересуват от дестинацията”, подчерта президентът на DRV Норберт Фибих. “Искаме да покажем новости, да разкрием истинските богатства на страната ни - култура, най-старото обработено златно съкровище в света, зашеметяваща природа, България е една от най-добре пазените тайни, ние искаме да разкрием тази тайна пред света”, заяви министър Димитров.
Той обсъди и възможността за представяне на България като дестинация за алтернативен туризъм с представителите на ATTA - международната Асоциация за приключенски туризъм. Министър Димитров представи амбицията Пловдив да е домакин през 2024 година на форум за алтернативен и приключенски туризъм. В разговора бе подчертано, че този сегмент привлича пътешественици и хора, които обичат и се грижат за природата и подкрепят местните общности и култура, като оставят повече средства и подпомагат местната икономика. Те практикуват устойчив и бавен туризъм (slow  tourism), спортове и активности на открито, наблюдават птици и диви животни, имат отношение към винените маршрути, локалната храна, музика, арт и т.н. На срещата с регионалния директор за Европа и Централна Азия беше подчертано, че това е все по-модерна и предпочитана форма на туризъм и бяха обсъдени съвместни маркетингови инициативи и кампании на конкретни пазари.

Мирослав Иванов, БерлинАнкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати