Новини Хотели

Немските туроператори със засилен интерес към Албена в рамките на ITB Berlin

   
Немските туроператори със засилен интерес към Албена в рамките на ITB Berlin

Най-големите немски туроператори, сред които DER Touristik, FTI Group, Alltours Flugreise, Schauinsland Reisen, потвърдиха засиления интерес към ваканционно селище „Албена“ от страна на гости от Германия. Това стана ясно в рамките на проведени редица срещи по време на завършилото вчера изложение ITB Berlin. Специалистите изразиха мнение, че дестинацията регистрира добри търговски резултати на пазар Германия не само заради авторитета, който е изградила през годините, но и благодарение на целенасочените усилия, които полага съвместно с местната рекламна и ПР агенция GCE за популяризиране преимуществата на българското северно Черноморие. Важен момент е също присъствието на утвърдени немски хотелски вериги в комплекса като Maritim Hotels и Calimera, което е израз на доверие и ясен сигнал за перспективност. Сред останалите фактори, водещи до отчетените ръстове са предлаганото отлично качество, ангажимента на „Албена“ АД в областта на устойчивото развитие и опазването на околната среда, широката плажна ивица, наличието на много зелени и отворени пространства, културното и природно богатство на региона. Все по-голямо става търсенето в крилата на активния летен сезон – в месеците април, май, септември и октомври, когато много германци идват в Албена заради спортната инфраструктура, минералната вода и съпътстващите я балнеологични програми, възможностите за организиране на конгресни събития, а отскоро и заради разработените тематични голф пакети.

Към началото на м. март мениджърските екипи отчитат средно по 20% ръст в продажбите спрямо същия период на миналата година, като очакванията са да бъдат достигнати около 75% от общите обеми на предепидемичната 2019 година. За да се случи това обаче, немските туроператори апелираха българската държава, в лицето на ресорното Министерство на туризма, да води по-активна политика. Като задържащ фактор от своя страна браншът допълни и недостатъчната летателна програма поради липсата на държавна подкрепа за чартърните полети – практика, позната от години в конкурентни дестинации като Турция, Гърция, Испания.

В рамките на ITB Berlin ваканционно селище „Албена“ бе част и от тематична презентация, представяща България като водеща дестинация за здравен туризъм. Събитието в Българския културен институт в Берлин, организирано от Българския съюз по балнеология и СПА, Германо-Българската индустриално-търговска камара и Министерството на туризма, събра на едно място журналисти, експерти и представители на бизнеса. Президентът на Европейската СПА асоциация Тиери Дюбоа, председателят на BUBSPA д-р Сийка Кацарова, министърът на туризма д-р Илин Димитров, българският посланик в Германия Н. Пр. Елена Шекерлетова и Кармен Щрук от ГБИТК, поставиха акцент върху възможността за признаването на амбулаторните профилактични услуги от немските здравноосигурителни каси – програма, част от която е и специализираната болница за рехабилитация „Медика Албена“.

Интерес към щанда на ваканционното селище проявиха много местни журналисти, разработващи теми, свързани с бъдещето на туризма в контекста на климатичните промени, отпечатъкът, който индустрията оставя върху природната среда и мерките, които отделните туристически субекти предприемат в тази посока. Предстоят няколко информационни тура на място, в рамките на които да бъдат демонстрирани направените инвестиции в областта, постигнатите резултати и заложените нови цели.