Новини Хотели

Скокът на цените няма да уплаши българите и за Великден се очаква ръст в пътуванията

   
Скокът на цените няма да уплаши българите и за Великден се очаква ръст в пътуванията

Скокът на цените на храните няма да уплаши българите и този Великден се очаква дори да има ръст в туристическите пътувания в страната и в чужбина. Това каза в интервю за БТА проф. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. Около 320 000 ще бъдат пътуванията на българите през почивните дни около празника, от които около 60 000 ще са в чужбина.

2023 г. е годината на интензивните туристически пътувания и Великден ще докаже, че туризмът заради пандемията, включително и заради инфлацията, печели от тази ситуация, коментира Драганов.

Пътуванията ще са по-малко тази година, защото Великден отбелязваме по-рано. По принцип този празник съвпада с края на зимния сезон в страната и преди началото на летния. Когато Великден съвпадаше с майските празници между 1 и 6 май, в България са отчитани почти половин милион пътувания, напомни експертът, но посочи, че за сметка на това тази година пътуванията ще са по-интензивни.

По данни от статистиката пътуванията на българските граждани в чужбина през април 2022 г. са били 590 500 или със 117,7 на сто над регистрираните през април 2021 година, а посещенията на чужденци в България са били 646 300 или със 128,8 на сто повече в сравнение със същия месец на 2021 г. Делът на посещенията на българите и на чужденците с цел почивка и екскурзия е почти изравнен - около 29 на сто.

За този Великден в страната интерес има към планинските, балнео, спа и уелнес хотелите, къщите за гости и жилищата - втори дом, както и към посещенията при близки, роднини и приятели, каза Румен Драганов. В чужбина за предстоящите празници най-атрактивните дестинации ще са Турция, където се очаква да има около 20 000 пътувания на сънародниците ни, както и Гърция - с около 15 000 пътувания. Останалите до 60 000 са разпределени между страните от ЕС и извън Общността, коментира експертът.

По Великден у нас се очаква да пристигнат около 70 000 чуждестранни граждани

По Великден у нас се очаква да пристигнат около 70 000 чуждестранни граждани, основно от съседните ни държави - Гърция, Република Северна Македония, Сърбия и Румъния, каза Драганов. Очакват се посещения и от Германия, Австрия, Испания, Италия - навсякъде, където сме се сродили, отбеляза Драганов и допълни, че през последните години има голям интерес към посрещането на този празник в България, защото при нас той се отбелязва доста по-тържествено. По традиция по морето най-много ще са румънските граждани, като при хотелите, които работят целогодишно и предлагат балнео, спа и улеленс, се очаква 100 процента заетост както от чужденци, така и от българи.

Почивката по Великден ще е на уикенд цена

Почивката по Великден ще е на цената за уикенд престой в балнео, спа и уелнес хотелите или в зимните ни курорти и спрямо миналата година поскъпването на туристическата услуга ще е средно с около 17 процента, каза Драганов. С други думи, българите, които ще отидат на почивка за предстоящите почивни дни около Великден, ще трябва да си приготвят около 1000 лева за семейство с две деца за четири дни в планински хотел. Като цяло за празнуването на Великден тази година българинът ще намали количеството, но няма да направи компромис с качеството и ще похарчи между 15 и 30 процента повече, коментира експертът и напомни, че само за килограм агнешко на трапезата ще трябва да платим с 10 лева повече.

Интересът към почивки през лятото в България е възходящ

По думите на Драганов интересът към почивки през лятото в страната е възходящ. България е поставена много добре, резултатите от международните борси през януари, февруари и март, включително и в края на миналата година - Лондонската борса, изложенията в Румъния и Полша, показват много силен интерес към страната ни, коментира експертът. Той напомни, че засега чуждестранните туроператори посочват ръст от 20 на сто в ранните записвания - януари, февруари, за летните почивки в България спрямо същия период на предходната и изтъкна, че практиката от миналата година показва, че записванията в последния момент са много силни. Това означава, че записванията в месеците преди самите пътувания ще надхвърлят 35 процента, каза Драганов.

Според него отчитаният към момента ръст от 20 на сто се дължи на отлива от миналата година на германския пазар по същото време - в началото на годината, и допълни, че ако се направи сравнение спрямо 2019 г., всъщност не можем да говорим за ръст на ранните записвания за лятна почивка. Все още с категоричност не може да се каже, че е преодолян спадът на пазар Германия, но активната рекламна кампания на страната е гаранция, че този значителен спад от 2022 г. ще бъде възстановен, но е рано да се каже дали ще достигне нивата от 2019 г., коментира експертът. Той уточни, че това се дължи и на допълнителните фактори за този пазар, свързани с геополитическата обстановка, визирайки войната в Украйна, която на пазар Германия оказва много по-силно влияние спрямо другите.

Драганов отбеляза, че миналата година страната е създала много доволни туристи с равнища под нивата на 2019 г., комбинирано с топло и дълго лято и при не много високи цени на почивката. Това лято, когато се очаква да има повече туристи, трябва да бъдем много внимателни по отношение на качеството на туристическия продукт, за да се запази тенденцията да създаваме доволни туристи, коментира експертът.

Експертът напомни, че за Лято 2023 г. страната е в брошурите на големите европейски туроператори от 2021 г. с 30 процента по-високи цени на почивките и на тези ценови равнища България се предлага вече трета година. Това е сред обясненията за отчетения ръст на ранните записвания, именно заради гарантираните цени при договори, сключени през 2021 г., отбеляза Драганов и допълни, че при покупка на почивки в самия сезон очаквано цените ще са актуалните за Лято 2023 г.