Новини Събития

Трима кандидати се явяват на конкурса шеф на Старинен Пловдив на 6 април

   
Трима кандидати се явяват на конкурса шеф на Старинен Пловдив на 6 април

Конкурсът за директор на Общинския институт „Старинен Пловдив” ще се проведе на 6 април от 11 часа в Дома на културата „Борис Христов”. Той ще бъде излъчван и онлайн, обяви зам.-кметът Пламен Панов, който подчерта, че е екипът му винаги се е стремял към прозрачност и след критики за конкурсите за директори на музеи и галерии, е взето решение събеседването с кандидатите да се стриймва.

До устното събеседване са допуснати и тримата кандидати, подали документи – настоящият и.д. директор Елена Кантарева-Дечева, Виделина Гандева и Иван Цанов.

Припомняме, че Общината обяви конкурса след дълго протакане на процедурата. Първо кметът Здравко Димитров покани журналиста Богомил Грозев да поеме института, но след натиск на обществото той бе принуден да се оттегли. След това за временно изпълняващ длъжността бе назначена доц. Елена Кантарева-Дечева. Това е и първата подобна надпревара за поста от 2006 г. насам, когато за директор на института беше избрана Весела Илиева. Без конкурс като изпълняващи длъжността след нея поста са заемали Теодора Стойкова, Амелия Гешева, Минко Кафтански и Йордан Илиев, Богомил Грозев. 

КАНДИДАТИТЕ:

Елена Кантарева-Дечева е художник-реставратор, доцент по иконопис и технология и техника на живописта в специалност „Църковна живопис“ в АМТИИ. Завършила е Националната художествена академия със специалност „Консервация и реставрация“. От 1989 г. работи в областта на консервацията на антични мозайки като реставратор в НИПК, а след товa в Археологически музей Пловдив. През 1997 г. специализира консервация и реставрация на живопис в Центъра за художествена консервация в Уилямстаун, САЩ. От 2015 г. е проектант и ръководител на реставрацията на мозайките на Епископската базилика на Филипопол. Тя бе заместник-директор на Общинския институт „Старинен Пловдив” и след напускането на Богомил Грозев зае поста като изпълняващ длъжността до обявяването на конкурс и избор на нав шеф.

Виделина Гандева е възпитаник на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив. След това завършва бакалавърска степен „Библиотечно-информационни науки”  във Великотърновския университ „Св. Св. Кирил и Методий“, и магистратура по „Културен туризъм“ съм от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. 

През 2006 г. е част от екипа, отворил първия Туристически център в Пловдив и инициатор на събития, сред които  Международната среща по туризъм и Годишните награди за туризъм в Община Пловдив. Директор е на общинското предприятие за туризъм. От 2018 г. до февруари 2022 г. е изпълнителен директор на пловдивското публично дружество за туризъм, култура и маркетинг „Орфей Клуб Уелнес“.  Съосновател е на фестивалите „Вкусът на Пловдив“ и „Ароматите на Индия“ в Пловдив.

Третият кандидат е Иван Цанов. Той е завършил Пловдивския университет. Работи в отдел "Краезнание" на НБ "Иван Вазов". Активист е на БСП и кандидат-депутат на изборите през 2022 г.