Анализи Новини

Без държавна подкрепа медицинският туризъм в България ще си остане само мечта

   
Без държавна подкрепа медицинският туризъм в България ще си остане само мечта

Основната причина за трудностите в развитието на медицинския туризъм в България е липсата на интерес от страна на държавата. След тежките години на Covid, които ликвидираха здравния туризъм, дойде момент на подем за туристическия бранш, но въпреки усилията за подготовка и стимулиране на развитието на сектора, положени от Клъстера за здравен туризъм, който събира в едно усилията на лекари, зъболекари, застрахователи, туроператори и хотелиери, медицинският туризъм в България остава само една мечта. Това каза д-р Венцислав Стоев, стоматолог, председател на УС Клъстер за здравен туризъм-България, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Интересът на чужденците към българските медицински услуги не е спрял, подчерта д-р Стоев. По думите му в момента имаме индивидуален медицински туризъм, а това няма нищо общо с организирания, нито по отношение на реализираните приходи, нито по отношение на цялостния потенциал. 

В момента в Европа има близо 100 млн. души над 65 годишна възраст, като този брой ще нараства още. Има и директива за трансгранично здравно обслужване, която може да послужи за добра основа за развитие на сектора в България, защото ние сме сред държавите, които са на челно място по брой легла на глава от населението, както и по брой на практикуващи лекари. Освен това цените на услугите в България са силно конкурентни, а и страната ни има много благоприятно географско местоположение, добави гостът.

Важно е нишата, която представлява медицинският туризъм в България, да бъде забелязана от държавните органи. В момента се отчитат добрите резултати, постигнати от туристическия бранш в годините след пандемичния спад, но българските държавници "нямат и идея", дори за наличието на нишата здравен туризъм. България трябва да се възползва от наличието на своите географски и ресурсни особености, защото страната ни е на второ място по богатство на минерални извори, например. На първо място е Исландия, а България, със своите 225 извора, е на второ, изтъкна Стоев. 

Той добави, че качеството на медицинските ни услуги е много добро и имаме лекари и зъболекари на световно ниво.

"Не бих казал, че интересът от страна на чуждестранни граждани към медицинските услуги в България е силен, но е възраждащ се. Ние определяме целевите си пазари, а това са развитите страни в Европа - Великобритания, Германия, Скандинавските държави, защото в натоварените им здравни системи пациентите чакат по шест месеца за зъболечение или планови операции. Други държави, извън ЕС, са например Ирак, Северна Африка и други арабски държави".

Бурното развитие на Турция като дестинация за медицински туризъм може да бъде добър пример за България, подчерта д-р Венцислав Стоев, но всичко постигнато там е благодарение на помощта на държавата. 

"Турция се превърна в европейски и дори световен център на медицинския туризъм, благодарение на държавната подкрепа".  

Относно конкретните стъпки, които трябва да се предприемат за превръщането на България в привлекателна дестинация за медицински туризъм, гостът заяви, че УС Клъстер за здравен туризъм-България има конкретни предложения, сред които на първо място е инициативата за създаване на Национален борд за здравен туризъм, който да координира работата на различните институции и пазарни участници, ангажирани в бранша.