Анализи

Какво трябва да знаете при пътуване в Дубай?

   
Какво трябва да знаете при пътуване в Дубай?

Дубай се смята от някои за Лас Вегас на Близкия изток - с луксозни хотели, целодневни забавления и луксозни магазини. Може да е детската площадка на богатите и известните, но е възможно да се посети с ограничен бюджет. Ето какво разглеждаме в нашия пътеводител за Дубай.

Карта на Дубай

Дубай се намира на брега на Персийския залив на Обединените арабски емирства (ОАЕ). 

 

Снимка: Holidayextras

Някои факти за Дубай

Дубай е най-посещаваният град и емирство в Обединените арабски емирства - там се намира най-високата сграда в света Бурж Халифа. Градът е известен с лукс, развлечения и модерна архитектура, и се превърна в популярна ваканционна дестинация.

Времето в Дубай

Климатът на пустинята означава, че когато и да посетите Дубай, можете да сте сигурни, че ще бъде топло. Ако го посетите през лятото, бъдете готови за пареща жега. Повечето предпочитат да посещават Дубай между декември и март, когато температурите са по-поносими.

Времето в Дубай през декември, януари, февруари (зима)

Зимата е популярно време за посещение на Дубай, тъй като времето е слънчево и комфортно топло, със средна дневна температура от 25 °C. Голяма част от (много малко) годишни валежи в Дубай се падат през зимните месеци, като най-дъждовният месец е февруари, но не се притеснявайте, валежите са кратки. 

Времето в Дубай през март, април, май (пролет)

През пролетта температурите започват да се покачват и могат да достигнат до 38°C към края на май. Слънчевите дни стават все по-дълги и е много рядко да вали дъжд. Дубай може да бъде засегнат от силни ветрове, причиняващи пясъчни и прашни бури през цялата година, но те са най-чести през пролетта.

Времето в Дубай през юни, юли, август (лято) 

Дубай през лятото става горещ. Много горещ. Температурите варират от 40-45°C през деня и падат до около 30°C през нощта, така че препоръчваме да отидете по това време на годината, само ако обичате жегата. Не забравяйте да пиете много вода и да използвате слънцезащитен крем с висок фактор.

Времето в Дубай през септември, октомври, ноември (есен) 

Септември и октомври се усещат като продължение на лятото с температури около 36-38°C. През ноември все още е топло, около 30°C, но определено е по-малко влажно и по-удобно от летните месеци.

Стигане до Дубай

Дубай се обслужва от международното летище Дубай, което е най-натовареното летище в света по брой пътници. Това е страхотно модерно летище, с много магазини.

Летище Дубай. Снимка: Pexels

Най-лесният начин да стигнете от летището до хотела си е да се возите в Uber - дори има определена зона за качване и слизане за Uber. Пътувахме от около 20 минути струва 85 дирхама, което е около 37 лева. Това е много удобен начин да стигнете до вашия хотел, но разбира се има по-евтини опции или алтернативи, ако не желаете да използвате Uber.

Ако предпочитате да организирате пътуването до хотела си, преди полета, препоръчваме да резервирате летищен трансфер. 

Придвижване из Дубай

Дубай е град, който е построен в удобство на шифьорите. Многолентови магистрали пресичат града и използването на Uber или приложението за местно такси Careem обикновено е най-бързият начин за придвижване. Ако искате да наемете кола в Дубай, можете да го направите само за 35 лева на ден. Това е градът на бързите и луксозни автомобили, затова ви препоръчваме да разгледате секцията с луксозни автомобили.

Ако предпочитате да използвате обществен транспорт, Дубай има едни от най-евтините билети за обществен транспорт в света - така че ако предпочитате да спестите пари, отколкото време, тогава използването на метрото може да бъде добра идея. Препоръчваме да вземете карта NOL за вашето пътуване. Зареждате картата със сума за престоя си и след това я ползвате свободно. Тя покрива и автобуси, и влакове, и дори ви дава достъп до някои от парковете.

Има две линии, червена и зелена, с още линии, които са в процес на изграждане или са планирани. Като турист най-вероятно ще използвате червената линия, която минава успоредно на брега и спира на големи обекти като Burj KhalifaDubai Mall и Mall of the Emirates. Всъщност, на 52 километра, червената линия държи специфичния световен рекорд за най-дългата единична линия на метрото.

Съвети за возене в метрото:

  • Предният вагон често е само за жени и деца;
  • Яденето или дъвченето на дъвка в метрото не е разрешено;
  • На борда има безплатен wifi;
  • И разбира се, без пушене.

Топ места за посещение в Дубай

Бурж Халифа

Нито едно пътуване до Дубай не е пълно без посещение до Бурж Халифа, в края на краищата той доминира над хоризонта, където и да отидете. Ако обичате височини, можете да се изкачите на кулата - повечето хора резервират билети за етажи 124 и 125, тъй като това са основните площадки за наблюдение, въпреки че можете да платите малко повече и да се насочите до етаж 148. Най-натовареното време за посещение е при залез слънце, така че за да избегнете тълпите, отидете там през деня през делничните дни, тъй като това обикновено е най-тихото време.

Снимка: Pixabay

Mall of the Emirates

Посещението на търговски център може да не звучи като идеята ви за перфектната почивка, но този наистина не е като никой друг! Разбира се, има стотици магазини за разглеждане, но не само. Това е домът на Ski Dubai - закрита ски писта с истински сняг. Тук можете да карате ски, сноуборд, сноутюб и зорб. Освен това можете да закусите с пингвини, тъй като Ski Dubai е дом на колония от пингвини King и Gentoo.

Снимка: Getty Images

Пазарувайте в базарите

В града има няколко различни базара за разглеждане. Ако търсите изящни бижута, за да запомните пътуването си, тогава се насочете към златния пазар. Или посетете оживения пазар за подправки за някои автентични близкоизточни подправки, които да вземете със себе си вкъщи. Само не забравяйте, че цените не са фиксирани, така че не се страхувайте да се пазарите за по-добра цена.

 

Снимка: Pexels

Снимка: Pexels

Пазарът за ориенталски подправки предлага боато разнообразие. Снимка: Pexels

Къде са най-добрите плажове в Дубай?

В Дубай няма недостиг на плажове и повечето от тях са безплатни за посещение. Има обаче частни плажни клубове, за които можете да платите, за да влезете, а някои си заслужават разходите.

Морето

La Mer без съмнение е един от най-добрите крайбрежни квартали в Дубай, особено за семейства. Има заведения за хранене, пазаруване, надуваем парк за игра, кино и воден парк. Наистина няма нужда да ходите никъде другаде през деня!

Кайт Бийч

Това беше скрит скъпоценен камък сред експатите, но сега е много популярно и добре известно място за разходка, със страхотни удобства на плажа, включително безплатен Wi-Fi и камиони за храна. Плажът предлага много различни водни спортове, които можете да опитате, включително каране на кайт, което дава името на плажа. Има фантастична гледка към Burj al Arab и плажна писта за бягане, ако искате да поддържате форма, дори когато сте на почивка.

Важни неща, които трябва да знаете, преди да посетите Дубай

Законите и обичаите на ОАЕ са много различни от тези в Европа. Преди да посетите Дубай е важно да се запознаете с това какво е и какво не е подходящо, за да избегнете обида на някого или неволно нарушаване на закона.

Проверете рецептите на лекарствата си. Съществува стриктна политика за нулева толерантност към лекарства. Не забравяйте да проверите официалния уебсайт на ОАЕ, за да видите кои лекарства са разрешени.

Избягвайте PDA (публична проява на привързаност). Публичните прояви на обич, включително държане за ръце и целувки, се считат за обидни и могат да доведат до арест, така че е най-добре да изчакате, докато се върнете в хотела си, преди да се отдадете на ласки с партньора.

Съжителството на неженени двойки е незаконно в Дубай. И това важи и за хотелските стаи, така че, моля, имайте го предвид, когато решавате кой с кого ще бъде в стаите. В действителност не се прилага стриктно и е малко вероятно да бъдете глобени. Препоръчваме ви да проучите хотели, които са известни с това, че са по-отстъпчиви за несемейни двойки.

Обличайте се консервативно на обществени места. На плажовете и курортите е добре да носите бански костюми, шорти и т.н., но най-добре е раменете и коленете да са покрити, когато сте на обществени места.

Избягвайте да псувате на обществени места. Псувни, спорове и сбивания на обществени места са престъпления, които могат да ви навлекат проблеми със закона.

Без пиянство на обществени места. Незаконно е да пиете на обществени места или да сте подпийнали на обществени места, така че ако сте имали пиянска вечер, наслаждавайки се на клубове и барове, след като приключите, не забравяйте да вземете такси направо до хотела си.

Не правете снимки на хора без разрешение. Докато снимате, внимавайте с хората в кадъра си. Снимането на хора, особено жени и деца, без разрешение е незаконно. Снимането на държавни и военни сгради също е забранено.

Спазвайте правилата на Рамадан. По време на свещения месец Рамазан мюсюлманите постят от зори до залез слънце. Ако посетите Дубай през това време, важно е да знаете, че яденето, пиенето и пушенето са строго забранени през светлата част на деня. Храненето във вашата хотелска стая или ресторанти, където има определени зони, е разрешено.

Безопасен ли е Дубай за LGBTQ+ пътниците?

Хомосексуалността е незаконна в Дубай и се наказва със затвор и/или глоби. Много уебсайтове, свързани с LGBTQ+, включително приложения за запознанства, са блокирани и недостъпни от ОАЕ. Ако решите да пътувате дотам, трябва да избягвате всички публични прояви на обич. Това правило важи и за хетеросексуалните хора. Да бъдеш транс също е наказуемо, като хората са изправени пред до една година затвор и голяма глоба.

ОАЕ се класира на 142 от 150 за най-безопасни дестинации за LGBTQ пътници. Като се има предвид това, в Дубай има голяма емигрантска общност, много от които с по-либерални вярвания - вероятно е по-толерантно от други места в ОАЕ.

Достъпна туристическа дестинация ли е Дубай?

Дубай имаше амбиции да стане най-достъпният град до 2020 г. Градът вече е добре устроен за пътници със специални нужди. Дубай е известен с това, че е ултрамодерен град, което означава, че много от сградите, обектите и атракциите са построени с мисъл за достъпността.

Метрото на Дубай има специални места за инвалидни колички във всеки влак, а машините за билети са настроени и с опции за аудио-визуална достъпност. Метрото обаче не покрива целия град, така че може да има известно разстояние за покриване между станциите и обектите, които посещавате. Има достъпни таксита, но те трябва да се резервират предварително.

Повечето от обектите са достъпни, включително Бурж Халифа. Има и достъпни плажове в целия град - на Al Mamzar CreekAl Mamzar CornicheJumeirah 2 и 3, както и на Umm Suqeim Beach.

Често задавани въпроси в Дубай

Колко дълъг е полетът до Дубай?
- Средното време за полет от България до Дубай е около 5 часа.

Каква е разликата във времето между Дубай и Обединеното кралство?
- Дубай е с 2 часа разлика от България.

Коя е най-високата сграда в Дубай?
- Бурж Халифа е не само най-високата сграда в Дубай, но и в света, стояща на впечатляващите 828 м.

Какви коли се използват като полицейски коли в Дубай?
- Някои от най-луксозните полицейски автомобили в Дубай включват суперавтомобили като Ferrari FF, Lamborghini Aventador, Bentley Continental GT и Aston Martin One-77.