Новини Хотели

Хотелът във формата на два гигантски меча впечатлява в Катар

   
Хотелът във формата на два гигантски меча впечатлява в Катар

Катар - страна, в която в метрото има мотриса за бизнес класа, а петъчният брънч е състезателен спорт, разкошът е ежедневие. За да може един нов хотел наистина да се открои тук, неговите дизайнери трябва да направят нещо невероятно драматично – например да прекарат пет години в издигането на чисто нова сграда във формата на националния герб на страната.

Това ново допълнение към силуета на Доха се нарича Katara Towers и е разделено между две хотелски марки - Fairmont и Raffles.

Всяка заема половината от сградата от 300 000 квадратни метра, проектирана да наподобява чифт катарски кръстосани ятагани.

Разположени край аквамаринените води на Персийския залив, тези хотели близнаци са луксозни по свой собствен начин.

Вляво

Raffles – хотел с апартаменти в лявата половина на сградата, черпи вдъхновение от изобразителното изкуство. Във фоайето има бял роял, върху който се отразява светлината от въртящ се 60-метров калейдоскоп, проектиран на тавана.

Има частно кино, пълно с удобни червени кадифени седалки и персонализирани закуски, приготвени от готвачите на хотела. Барът на покрива Acoustic е домакин на изпълнения на живо заедно с бар, облицован с кристали, проектиран да прилича на чаша за уиски.

Апартаментът от най-висок клас е подходящо наречен Raffles Suite, който се простира на два етажа на хотела и разполага със собствен частен плувен басейн, вътрешен асансьор, фризьорски салон и дори турска баня.

Blue Cigar - бар за коктейли и пури с тъмносин интериор и високи до тавана рафтове с книги, изглежда като подходящо убежище за Джеймс Бонд. Но тези книги не са само декоративни. Докато експерти предлагат пури и питиета, посетителят трябва да избере любимия си автор.

В рамките на час член на персонала се връща при него с копие на рядка книга от този конкретен автор. Експерти от цял свят изграждат внушителната библиотека на хотела. Някои от акцентите в нея са първото издание на „Моби Дик“ и най-ранното издание на „Одисея“ на Омир на английски.

Гостите получават чифт ръкавици и лупа, за да разгледат сами страниците или член на персонала може да им прочете определен пасаж на глас.

Вдясно

Как един гост избира в коя половина на сградата да отседне? Кристиан Хирт, управляващ директор и на двата хотела, обяснява, че всеки от тях има своя собствена клиентска база.

„Гостите на Raffles са изискани пътешественици, търсещи нови, различни културни преживявания. Отсядащите във Fairmont са пътници, които искат да открият дестинацията и местната култура по автентичен начин", посочва той, цитиран от CNN Travel.

Усещането за жизненост във Fairmont започва на входа. Използвано е 18-каратово злато, за да се създаде текстура по стените, а най-големият полилей в света – висок 56 метра, блести от тавана.

Стаите са елегантни и топли в нюанси на бяло и синьо, а леглата са обгърнати от извити бели кадифени табли, наподобяващи един от най-известните символи на страната – перлата. Морската тематика продължава със скулптури, нощни лампи и книги за изкуство със снимки на световните океани.

В елегантния бар Provok на 33-ия етаж синьото и бялото стъкло придават леко, ефирно усещане, като същевременно увеличават максимално светлината на яркото пустинно слънце.

Соколарството е популярно забавление в Близкия изток, като местният сук има цяло крило, посветено на птиците и техния първокласен начин на живот в някои от най-престижните резиденции в Катар.

Затова е особено подходящо два от най-скъпите апартаменти на Fairmont – Peregrine и Lanner, да са кръстени на породи соколи.

Обслужването и в двата хотела е ненадминато. Персоналът на рецепцията и портиерите носят специално проектирани униформи от британската модна марка No Uniform, която създава работно облекло за хотели от висок клас.

Дестинация на ръба

Katara Towers е една от архитектурните опори на Лусаил – втория по големина град в Катар, построен върху рекултивирана земя, така че да се извие по протежение на Персийския залив.

Намира се на около 20 километра северно от столицата Доха и на пет километра северно от културното селище Катара.

В района се намира стадион Лусаил – основен герой в Световното първенство по футбол през ноември и декември миналата година и домакин на финала между Франция и Аржентина, както и пистата за Формула 1, която е домакин на Гранд Катар през 2021 г.

Хотелите Fairmont и Raffles отварят врати официално през януари 2023 г.

Преди това обаче в тях са настанени служителите на ФИФА по време на мондиала, както и членове на катарското кралско семейство.

Кръстосаните ятагани са най-забележителната характеристика на националната емблема на Катар. Актуализираният й дизайн беше представен през миналата есен, съвпадайки с края на строителните работи по сградата.

Символът на двойните мечове може да бъде забелязан в цялата страна - от чаши за кафе до бижута. Но това е първият път, в който формата се използва за сграда.