Новини Хотели

Хотелиери и ресторантьори: Не само няма квалифицирани кадри в туризма, въобще няма кадри

   
Хотелиери и ресторантьори: Не само няма квалифицирани кадри в туризма, въобще няма кадри

18 фирми с обекти по Северното Черноморие – областите Добрич и Варна, търсеха персонал за предстоящия туристически сезон на Специализираната борса за работодатели от сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството в Добрич, организирана от „Регионална служба по заетост“ – Варна, и „Бюро по труда“ – Добрич. Основно млади хора посетиха борсата, повечето просто търсеха работа, нямаха особени изисквания. Туристическите фирми предлагаха свободни работни места за всички позиции – общ работник в кухня, ресторант, камериерки, готвачи, пом.-готвачи, сервитьори, администратори, бармани и др. Според представителите на фирмите, най-трудно се намират квалифицирани готвачи.

Предлаганите заплати започват от 1500 лева и стигат до 2500-3000 лева, но кандидати просто няма. „Дори и когато имаме повече туристи, на смяна обикновено е един готвач, другите са помощници”, казват от бранша. Оттам очакват очакват това лято повече туристи и затова отрано търсят персонал. „В семейния хотел работим с персонал над 65 години”, казва Женя Караиванова от село Кранево. „Разчитаме на внос на работници, основно от университети от Киргизстан, Турция, по-рано и от Украйна. В хотелите и ресторантите работят и бежанци от Украйна, основно в кухнята, поддръжка на стаите и т.н. Всяка година дефицитът на кадри се увеличава, а сезонът става все по-къс. Търсим персонал по борси, чрез познати, по различни начини. Към това се прибавя и реалността, че и желаещите да започнат работа не са квалифицирани”, казват хотелиери и ресторантьори. Туристически комплекс в Каварненско за това лято има 20 процента повече записвания, а все още няма персонал. Няма вече заплата заплата под 1000 лева в туризма, казват от бранша.

„Има записвания за летния сезон, те продължават. Най-много и тази година по Северното Черноморие ще са румънските туристи. Очакваме гости от Германия, Полша, Чехия, както и българи”, заяви Димитър Димитров, председател на Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. „В бранша се притесняват от направените от служебното правителство предложения за отпадане на компенсацията за еленергията, за вдигането на ДДС на 20 процента, а не сегашните 9, а ние сме предложили почивките, калкулирайки такива цени. Имаме около 50 процента реализирани продажби, в които са заложени тези цени. За предстоящия сезон цените на почивките са поскъпнали между 7 и 12 процента и това се дължи основно на повишението на цените на хранителните продукти, както и на заплатите на персонала – около 10 процента”, обяснява Димитров. Той казва още, че цените у нас не могат да се повишават много, предвид конкуренцията на курортите в Турция и Гърция.

В бранша не очакват да достигнат нивата от 2019 г. „Няма квалифицирани кадри. Затова в ресторантите въвеждат все по-смело роботи за кухнята, за сервиза, които облекчават работата. Неповече от 800 бежанци от Украйна работят в обектите по Северното Черноморие”, добавя Димитров. „В района на Тулча и Констанца в Румъния живеят около 4,5 млн. души, които са потенциални наши туристи. Много добре вървят записванията за България. Особено е голям интересът за уикенд-почивките. Ние имаме разработени такива пакети”, заяви Димитров след срещи с колеги в северната ни съседка.Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати