Новини Транспорт

Бил Гейтс тества автономен автомобил в Лондон

   
Бил Гейтс тества автономен автомобил в Лондон

Напълно автономните коли ще се движат по пътищата на света по-рано, отколкото си мислим. Това е мнението на Бил Гейтс, който по-рано тази седмица тества кола на Wayve по улиците на Лондон. Милиардерът описа Лондон в публикация в блога си, като „една от най-предизвикателните среди за шофиране, която може да си представите“.
„Това беше запомнящо се шофиране, но също и малко сюрреалистично да си в колата и да гледаш как избягваме целия трафик“, написа още той. В колата имаше и шофьор, който бе готов да се намеси, в случай на необходимост.

Технологията на британския стартъп Wayve е създадена в партньорство с Microsoft, а самата кола е модел на Jaguar.
6-годишният стартъп вече набра 250 млн. долара финансиране, както от Microsoft, така и от друг милиардер - Ричард Брансън и от Ян Лекун, който е главен експерт по изкуствения интелект на Meta. Днес Wayve работи в силно конкурентна среда, тъй като редица компании като Ford, GM, Tesla, Alphabet и китайската Baidu инвестират милиарди долари за разработка на техни автономни коли. По думите на Гейтс, автономните автомобили ще се отразят добре, както на планетата, така и на портфейла ни.

„Повечето от тях ще са по-евтини от стандартните коли. В бъдеще те ще са електрически, което ще се отрази добре на планетата ни“, казва Гейтс.

„Това ще ни помогне да избегнем климатично бедствие на Земята“, допълни той. Според него, в бъдеще ще видим автономни камиони, коли за доставки на куриерски компании, роботизирани таксита, автономни коли под наем и споделено пътуване. През миналата година регулаторните органи в САЩ разрешиха тестването на коли без волан и педали, което отваря възможността на десетки компании да работят по разработките си. Според доклад на McKinsey, до 2035 г. близо 37% от продадените нови коли ще са автономни.

От консултантската компания очакват, че годишните приходи от продажби на самоуправляващи се коли могат да достигнат 400 млрд. долара.