Анализи Новини

Родопите и Пампорово са с най-лечебният и чист въздух в България

   
Родопите и Пампорово са с най-лечебният и чист въздух в България

Въздухът в Родопите е сред най-лечебните в света. Това е единствената планина в България и една от малкото в света с изключително високо ниво на отрицателна йонизация. Според учените отрицателните йони подпомагат алфа вълните на мозъка и увеличават тяхната амплитуда.

Те имат и терапевтично действие върху синузити, бронхиална астма, алергии, мигрена, и възстановяване след тежко боледуване и операции.

Експеримент, проведен във Великобритания през 80-те години, върху две групи, възстановяващи се след операция, едната от които три дни е била в условия на висока концентрация на отрицателни йони (10 000 в куб. см.), е показал 80% по-бързо оздравяване.

Учените са единодушни, че отрицателните йони увеличават капацитета на абсорбация и усвояване на кислорода, като ускоряват процеса на доставянето му до клетките и техните ядра.

Според експертите във въздуха, който дишаме, положителните йони въздействат отрицателно на самочувствието и възприятието, докато техните антиподи, отрицателните йони, ги стимулират. Наскоро се разбра, че е открита немска карта от Втората световна война, на която фигурират районите с отрицателна йонизация на въздуха и Родопите са един от тях, специално ограден с червени линии.

В района на Пампорово на всеки шест месеца са пристигали да се възстановяват военните пилоти на Третия райх, сочат изследователи на феномена "родопски въздух", който освен всичко друго е и с високи параметри в UV спектъра, с ниско микробно число и висока фитонцидна наситеност.

През 1967 г. Министерство на здравеопазването издава заповед, с която класифицира Пампорово като климатичен курорт. В периода на 60-те и 70-те години на миналия век специалисти от Научния институт по курортология, физиотерапия и рехабилитация провеждат изследвания на климатичния фон и установяват висока отрицателна йонизация, над 1 200 йони/куб.см в планинския курорт Пампорово. Доказват благоприятните възможности за провеждане на климатолечение при функционални заболявания на нервната система, метаболитен синдром, белодробни и дерматологични патологии и др. За сравнение, в градска среда отрицателната йонизация се движи в параметри 40-50 йона/куб.см, а около водопадите достига до 10 000 йона/куб.см. 

Родопите са единствената планина от България и една от 12-те в Европа, включена в списъка на местата с лечебен въздух, създаден от д-р Цин Ли - лекар, имунолог от университетската болница в Токио, вицепрезидент на Международното общество за природа и горска терапия, създал световната карта на лечебните места. Разнообразието и характеристиката на дървесните видове, храсти и лечебни билки са доказателство за наличието на въздух, богат на фитонциди. Слънцегреенето, ниска влажност, движение на въздушните маси и умерени температури през лятото, създават прекрасни условия за спорт и оздравителен туризъм.