Новини Транспорт

Круизният туризъм на Гърция носи приходи от над 1 млрд. евро годишно

   
Круизният туризъм на Гърция носи приходи от над 1 млрд. евро годишно

Това е най-високата стойност на показателя в историята и надхвърля приходите дори от предпандемичната 2019 г.

През 2021 г. приходите от круизния туризъм в Гърция са достигнали рекордните 1,1 млрд. евро, съобщава "Икономикос тахидромос". Това е най-високата стойност на показателя в историята и надхвърля приходите дори от предпандемичната 2019 г., когато те бяха 957 млн. евро.

Данните се оповестяват в контекста на предстоящия тематичен международен форум и изложение Posidonia Sea Tourism Forum, който ще се състои на 25-26 април в Солун и ще бъде на тема "Завръщане към растежа: предизвикателствата пред круизните линии и дестинации". За първи път събитието се организира извън Атина.

Международната асоциация на круизните линии (CLIA) прогнозира, че секторът ще привлече в световен мащаб до 33 млн. туристи през 2023 г., което ще е значително повече от 2019 г., когато туристите в този сектор са били 29,7 млн.

Според организацията Гърция, която има водеща позиция в круизите в Европа, ще постигне увеличение на приходите, а Пирея, водещото пристанище в страната, ще привлече над 1 млн. пасажери.

Секторът на круизите създава 315 хиляди работни места в Европа, от които 15 хиляди са в Гърция.

Според изчисленията на CLIA 24 посетители от круизно пътуване издържат едно работно място, а всеки посетител средно харчи 660 евро в пристанищата по време на стандартно седемдневно плаване. Също така 60 процента от туристите от круизните пътувания през следващите години се завръщат в дестинациите, които са посетили за първи път по време на плаването си, обобщава БТА.Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати