Анализи Новини

Очаква се туризмът в Гърция да достигне рекордни нива през 2023 г.

   
Очаква се туризмът в Гърция да достигне рекордни нива през 2023 г.

Данните от първите месеци на годината сочат, че туризмът в Гърция ще достигне рекордни нива през 2023 г., каза гръцкият министър на туризма Василис Кикилиас в интервю за радио Скай, предаде АНА-МПА. Същевременно проучване, цитирано от в. "Катимерини", сочи, че август ще бъде най-слабият туристически месец.

Министърът на туризма Василис Кикилиас съобщи, че през януари и февруари по регионалните гръцки летища е регистрирано рязко увеличение на броя на пристигащите в сравнение с 2022 г. Картината е сходна и при приходите от пътувания. Той добави, че сред пътуващите тази година вече има значителен дял от Китай, тъй като китайците пътуват извън сезона, а също и от Австралия. Полетите от Канада и САЩ към Гърция също увеличават броя си, по думите на министъра, който подчерта, че „става дума за качествен туризъм, който оставя много чуждестранна валута и дава сериозни приходи на страната“.

В същото време, според проучване на агенцията за стратегии в туризма "Майндхаус" (Mindhaus), проведено по поръчка на Европейската туристическа комисия, Гърция е четвъртата предпочитана от европейците дестинация за тазгодишния сезон, след Франция, Испания и Италия. Най-слабият туристически месец изглежда ще е месец август, показва още проучването, цитирано от електронното издание на в. „Катимерини“.

Данните, събрани през март от извадка от 6000 души от всички основни гръцки туристически пазари, показват, че 30 процента от анкетираните биха пътували през април или май, което е с 6 процента повече спрямо 2022 година, а 40 процента биха предпочели да пътуват до Гърция през юни и юли. Най-слаб интерес е проявен към пътувания през август и септември (само 23 процента, което е с 9 процента по-малко спрямо 2022 г.). Август се оказва избягван месец, защото се е утвърдило мнението, че той привлича най-много хора, което е предпоставка за навалица по плажовете, в населените места, културните и други забележителности и в транспортната инфраструктура.