Новини Събития

Варна е в топ 50 на най-добрите дестинации в света за еко ваканция

   
Варна е в топ 50 на най-добрите дестинации в света за еко ваканция

Варна е на 49-о място в новата класация на метатърсачката Kayak City Index for Mindful Travelers 2023, която се фокусира върху места, предлагащи устойчиви или екологични възможности за пътуване. София е на 112-о място в класацията, която включва общо 167 града. Индексът на търсачката, притежаванаа и управлявана от Booking Holdings, е съставен на базата на 28 фактора, групирани в четири основни категории: 

Достигане до дестинацията: Възможности за наземно пътуване, полет извън сезона или кацане на летище, което има акредитация за управление на въглеродни емисии.

Придвижване в града: Развитие на обществения транспорт, достъп до екологични превозни средства под наем, брой велосипедни и пешеходни маршрути, достъпност за инвалидни колички.

Престой: Качество на въздуха, питейна чешмяна вода, наличност на хотели със значката Booking.com Travel Sustainable и ценови нива.

Преживявания: Кампании, свързани с грижа към околната среда и местните общности, възможност за пазаруване на фермерски пазари и в магазини втора употреба, пешеходни обиколки, посещение на културни забележителности.

Варна получава общо 47 точки от 100 възможни, каквито получава Ротердам в Нидерландия - най-добрият град за устойчива ваканция, според доклада от 2023 г. на Kayak, следван от Амстердам (с 94 точки). Австрия попада в топ 10 с Грац и Виена, които са съответно на трето и десето място. 

В топ 10 влизат един германски град – Мюнхен (на пето място), един швейцарски – Цюрих (на осмо място), а останалите са скандинавски, като норвежкият Трондхайм, който е на четвърто място, изпреварва Хелзинки и Гьотеборг (съответно на шесто и девето място). Нидерландският град е вторият по големина в страната и най-голямото морско пристанище в Европа. Амстердам се класира на второ място благодарение на транспортните си възможности с по-ниски емисии, като фериботи и влакове. Градът, известен като „Северната Венеция“, е обявен за обект на световното наследство на ЮНЕСКО, благодарение на емблематичните си канали, смятани за пример за градоустройство, повлияло на света от векове, според ЮНЕСКО. Вторият по големина град в Австрия Грац, който е класиран под номер 3 в списъка на Kayak, е известен със своята добре развита железопътна мрежа и множество велосипедни маршрути.

Историческият център на Грац, който също е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, има мащабна пешеходна зона, която прави града лесен за разглеждане, отбелязват още от Kayak.