Новини Събития

Селфитата и снимките на тези места са забранени

   
Селфитата и снимките на тези места са забранени

Като се има предвид, че приблизително 95 милиона изображения се качват в Instagram всеки ден, за повечето от нас е трудно да си представят, че фотографията е ограничена или дори незаконна. Но всъщност все още има много държави, градове и исторически обекти или религиозни сгради, където правенето на обикновена снимка може да ви създаде проблеми.

Ето няколко примера за места, където фотографията е била забранена или ограничена по причини, вариращи от религиозни вярвания до обикновено старо раздразнение от туристите, пише bobbooks.co.uk.

Алжир

Ако пътувате до Алжир, важно е да сте запознати с местните закони и обичаи, включително тези, свързани с фотографията. Тъй като Алжир е силно консервативна страна, не трябва да снимате жени, без първо да поискате разрешение. Правенето на снимки на полицейски и правителствени или военни сгради също е забранено, така че ако не сте сигурни дали можете да снимате конкретна сграда или човек, винаги питайте първо.

Южна Корея

Въпреки че вероятно вече сте наясно, че Северна Корея има строги правила и разпоредби за всеки, който иска да я посети, правенето на определени видове снимки в съседна Южна Корея също може да ви създаде проблеми. Например в Южна Корея снимането на хора, дори на публично място, без тяхното съгласие се счита за криминално престъпление. Нарушаването на този закон може да ви доведе до пет години затвор.

Сикстинската капела, Ватикана

Посетителите на прочутата Сикстинска капела във Ватикана са длъжни да спазват редица правила като носене на дълги панталони или поли и покриване на голи рамене. Тъй като светкавиците на камерата могат да причинят повреда на произведението на изкуството, всички снимки и видеозаписи в Сикстинската капела са строго забранени, а персоналът по сигурността има право да изтрие всякакви снимки или записи.

Кварталът на червените фенери, Амстердам

Въпреки че можете да правите снимки до насита почти навсякъде в Амстердам, включително в прословутите му „кафенета“, има едно място, където снимането е строго забранено. В Квартала на червените фенери в Амстердам фотографирането е забранено и всеки, който се опита да снима, може да очаква фотоапаратът му да бъде конфискуван от разгневени собственици на бизнес.

Обединени арабски емирства

Обединените арабски емирства, които включват Абу Даби и Дубай, имат по-строги закони относно фотографията, отколкото повечето фотографи вероятно биха искали. Поради местните суеверия камерите не са разрешени на определени места и снимането на определени мостове, дворци и правителствени сгради е незаконно. Правенето на снимки на някое от тези забранени места може да доведе до глоби и дори лишаване от свобода, така че направете проучване, преди да посетите държавата, и когато се съмнявате, просто оставете фотоапарата си в калъфа.

Япония

Въпреки че многобройните храмове, светилища и религиозни статуи в Япония са известни със своята красота, правенето на снимки в и около някои от тези свещени места е забранено. Това отчасти се дължи на религиозни причини, но повече храмове и светилища започнаха да забраняват фотографията поради неотдавнашния наплив от туристи, показващи лоши маниери. Нечувствителното поведение включва поставяне на стативи по средата на пътеките, стъпване в градините и причиняване на щети от подпирането на стени и колони.

Долината на царете, Луксор, Египет

Долината на царете в Луксор, Египет е завладяващо историческо място, където древните египтяни са погребвали своите фараони. В района има не по-малко от 63 сложни подземни мавзолеи с ярко оцветени йероглифи, покриващи стените. За съжаление обаче снимането в гробниците не е разрешено и всеки, който промъкне камера или се опита да направи снимки, рискува да бъде глобен и камерата му да бъде конфискувана.

Мумбай, Индия

Ако сте планирали да заснемете няколко селфита в туристическите горещи точки на Мумбай, ще бъдете разочаровани да разберете, че градът е въвел забрана за този тип фотография. Забраната беше въведена, след като необичайно голям брой смъртни случаи бяха свързани със селфита в популярни туристически зони. Правенето на селфита вече е забранено на 16 отделни места, а в града дори има полиция, която патрулира в тези райони, за да наложи този необичаен закон.

Национален парк Uluru-Kata Tjuta, Австралия

Националният парк Uluru-Kata Tjuta е дом на една от най-емблематичните забележителности на Австралия; Улуру или Ayer’s Rock. Но колкото и да е красива, забележителността се смята за свещена от аборигенските хора, които са традиционните собственици на земята, което означава, че снимането е забранено в определени свещени зони около скалата. Комерсиалната фотография е напълно забранена.

Уестминстърското абатство, Лондон

Уестминстърското абатство не позволява снимане, тъй като се смята, че „намалява свещената и интимна атмосфера“ на сградата. Въпреки че опитът да направите дискретна снимка в абатството няма да ви наложи глоба или затвор, както би било на някои от местата в този списък, със сигурност ще бъдете разкрити и може да винакарат да си тръгнете.Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати