Новини Транспорт

Turkish Airlines планира да удвои флота си

   
Turkish Airlines планира да удвои флота си

След пандемията турската авиокомпания Turkish Airlines, която е член на авиационното обединение Star Alliance, отбеляза значителен ръст на дейността си, като 2018 г. приключи с ръст на приходите от 39% спрямо 2019 г. и на капацитета от 7%. До 2033 г. тя очаква да има флот от приблизително 800 самолета, съобщиха от превозвача.

За да отпразнува своята 100-годишнина, авиокомпанията обяви 10-годишен план за увеличаване на приходите от 18,4 милиарда долара през 2022 г. до повече над 50 милиарда до 2033 г. Нейният целеви марж EBITDAR за следващото десетилетие е между 20% и 25%. Авиокомпанията отчете рекордна печалба от 29,1 милиона долара миналата година.

Стратегията за разширяване изисква удвояване на пътническия капацитет при среден годишен темп на растеж от 7%. Ако това се случи, годишният обем на пътниците ще се увеличи от очакваните 85 милиона тази година до 170 милиона през 2033 г.

Планира се утрояване на флота на авиокомпанията, за да се постигне този брой на пътниците. В края на 2022 г. той наброява 394 самолета, като ще нарестне на 435 самолета до края на тази година, а до 2033 г. броят на самолетите в експлоатация ще надхвърли 800. Авиокомпанията има поръчани 72 самолета, а финансовият й директор Мурат Секер каза, че ще „пусне голям брой поръчки“, за да осъществи своята 10-годишна стратегия.

Плановете предвиждат удвояване на размера на нискотарифното подразделение AnadoluJet до 200 самолета. Освен това Turkish Airlines отвърждава намерението си да отдели авиокомпанията като самостоятелно дружество с цел „препозициониране на нейната марка, преструктуриране на приходите и разходите й“.

„Днес Turkish Airlines, 90-годишен гигант, активно продължава своето развитие. Да, предстои ни още много дълъг път. Като национална авиокомпания на страната ни, ние последователно прилагаме и поставяме краткосрочни, средносрочни и дългосрочни цели за това приключение, при което достигаме до четирите краища на света“, каза Ахмет Болат, председател на борда на директорите.

С новите самолети, които искат да закупят от сега до 2033 г., турската национална авиокомпания ще може да предлага непрекъснати полети от Истанбул до Австралия.