Анализи Новини

Стартъп ще помага за почивките при лошо време

   
Стартъп ще помага за почивките при лошо време

Разочарованието е сериозно, когато не толкова идеалните метеорологични условия заплашват да провалят почивката ви на плажа или посещението на къмпинг, за което мечтаете от месеци. Това е достатъчно, за да ви накара да помислите дали да ходите въобще, или още по-лошо - да изпитате разкаянието на купувача.

Ник Кавана, основател и главен изпълнителен директор на Sensible Weather, искал да открие реално решение на този прекалено често срещан проблем и бил в уникалната позиция да го направи, тъй като работил като климатолог и консултант.

И успява. Услугата, която предлага Sensible Weather, е простичка. Компанията предлага на клиенти, които си плащат за пътуване или някаква дейност на открито, гаранция за времето във основа на очакваните метеорологични условия на дадено място.

Клиентите могат да са сигурни, че ще си изкарат добре, защото автоматично ще получат парите си обратно, ако вали. Това е фантастична бизнес възможност. За Кавана обаче това начинание отива още по-дaлeче.

"След като прекарах 10 години в пресечната точка между климата, данните и финансите, усещах, че има една празнина," обяснява Кавана.

"Повечето хора наистина на разбират как климатът и климатчните промени им се отразяват. А моята цел беше да изградя продукт, който може да бъде възможно най-уместен за възможно най-много хора и да им показва директно защо това е важно за техния живот. "

Тъй като Sensible Weather стартира по време на пандемията, отдихът на открито и къмпингуването се превръщат в основните ѝ насоки, вследствие на намаленото търсене на пътувания с полети или нощувки в хотели, казва Кавана.

Днес обаче Sensible Weather има повече от дузина партньори, като на хоризонта се задават още доста.

Sensible Weather "преобръща цялата идея на застраховането с главата надолу," казва Кавана, тъй като компанията е насочена изцяло към използването на данни и потребителското изживяване.

Няма застраховане въз основа на човешки опит и не се разчита на подадени искове за възстановяване на средства, което рационализира процеса на Sensible Weather от ценообразуването до изплащането.

"Ние застраховаме въз основа на времето и на науката около вероятностите за това какво ще бъде времето и това определя колко струва определено застрахователно покритие," обяснява Кавана.

"От страна на изпълнението, да кажем, че сте купили застраховка срещу дъжд за игра на голф за определен ден, ние казваме: Ако вали толкова дълго и толкова много, ще ви върнем парите. Затова не изискваме голфърът да ни казва колко е валяло. Ние знаем колко е валяло и затова поставяме парите обратно в ръцете му."

Необходимият брой часове на валежи, за да се задейства плащане, е обект на сезонност и местоположение, казва Кавана, отбелязвайки, че "по очевидни причини" потребителите не са толкова склонни да пътуват до определени места в определени периоди от годината, в които времето там вероятно ще е лошо.

"Или ако пътуват, то не е свързано със зависещи от времето дейности и по тази причина не са нашите целеви клиенти, търсещи гаранция за времето, така или иначе," допълва той.

С други думи, ценообразуването на Sensible Weather зависи до голяма степен от разумните метеорологични очаквания, които хората имат за своето пътуване.

"На дестинации с повече валежи те може да толерират известно количество валежи, докато на по-сухи места те може да не толерират никакъв дъжд," казва Кавана.

"Коригирайки прага на валежи, необходим за възстановяването на средствата в тези два случая, ние често изготвяме Гаранция за времето, която струва 8-12% от разходите за пътуването."

Гаранциите на Sensible Weather много рядко са по-скъпи от това, казва Кавана. Всъщност, са много по-евтини за по-сухи места, като щата Аризона например. Потребителското изживяване, което предлага Sensible Weather, е безпроблемно и се случва лесно заради сложните технологични неща, които се случват на заден план.

Компанията разчита на данни от сложен набор от модели и наблюдения, базирани на информация от сателити или радар, за да се сдобие с пълната картина на рисковете за времето. В деня, за който компанията е издала гаранция за времето, тази комбинация от данни също участва, като в идеалния случай прогнозира неблагоприятните условия, преди потребителят още да ги е изпитал.

"Ние можем да кажем: Хей, ще бъдете на този музикален фестивал в следващите няколко часа, а ние очакваме по това време да вали. Ето ви парите", обяснява Кавана. "Разполагаме обаче с наблюдения в реално време, които могат да кажат: Ето какво се случи всъщност".

Sensible Weather проектира собствена технология, която прави възможен процеса от начало до край. "Причината, поради която трябваше да я изградим сами, е, че тя трябва да е много, много бърза и много скалируема," казва Кавана.

От ключово значение е да не се нарушава потока от онлайн покупки за партньорите на Sensible Weather, обяснява Кавана. И засега това се отплаща. Реакцията е положителна, като клиентите оценяват превантивните плащания, а партньорите се радват на по-малко проблеми при покупка и по-малко оплаквания, когато времето се влоши.

Кавана очаква разширяване на предложенията на Sensible Weather в различни сфери на покритие, в това число сняг, вятър, температури и качество на въздуха и да достави продукта до повече хора.

"Изборът при точката на продажба е нещото, което повечето хора си мислят, когато говорим за продукт с допълнително покритие," казва Кавана.

"Имайки предвид това, ние можем да включваме нашата услуга в пакети; тя може да се предлага с цената на стаята, която наемате. Може също така да се трупат точки за плащане с кредитна карта.

Има много начини, по които можем да градим това на заден план, при които клиентите може би знаят, че разполагат с услугата или не. В момента обаче все още разполагаме с този фактор на изненада и задоволство. Ние можем да кажем: Хей, няма да е страхотен ден. Искаме да сложим малко пари в джоба ви".