Анализи Новини

Гърция запълва работните места в туризма с бежанци

   
Гърция запълва работните места в туризма с бежанци

Търсят се бежанци, за да запълнят свободните работни места в сферата на туризма и селското стопанство в Гърция. Това заяви председателката на неправителствената организация „Солидарност сега“ Мари Асвеста на форум в Солун, който има за цел да свърже работодатели и бежанци, съобщава в. „Катимерини“. Асвеста отбеляза, че често бежанците поемат тежка и трудна работа, пише БТА. 

„Туристическата индустрия е отворена към бежанците от самото начало. За разлика от минали години, когато се търсеше персонал от юни или от юли, сега се наемат работници още от април, защото има голям недостиг на работна ръка“, отбеляза председателката на неправителствената организация. Тя допълни, че много бежанци, които са работили в сферата на туризма, вече са натрупали опит и веднага си намират работа.

Форумът, организиран от Върховния комисариат на ООН за бежанците и неправителствената организация „Солидарност сега“, привлече десетки бежанци, които имаха възможност да се срещнат с представители на 15 компании от различни сфери на дейност. Мнозина от присъстващите си тръгнаха от събитието с оферти за работа.

Бежанци, които вече работят в Гърция, споделиха своя опит, а Върховният комисариат на ООН за бежанците представи онлайн платформа за връзка между работодатели и бежанци, търсещи работа. Платформата работи в сътрудничество с фондация „Католически служби за помощ“.

Освен в туризма, в Гърция има сериозен недостиг на работна ръка в земеделския сектор, както и в строителството. Бюрото по труда към неправителствената организация „Солидарност сега“ работи с фирми в сектора на хранително-вкусовата промишленост, консервната промишленост и строителството.Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати