Новини Събития

Концесионерите засега няма да вдигат цените на шезлонги и чадъри

   
Концесионерите засега няма да вдигат цените на шезлонги и чадъри

Чадърът на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Малко по на север - в Слънчев бряг - обаче цената му ще е близо 9 пъти по-висока - около 10 лв. Това показват данни от концесионери на плажове, съобщи Би Ти Ви.

Цените за чадър и шезлонг във Варна ще са същите като м.г. - 5 лв. за шезлонг и 5 лв. за чадър. Цените в курорта "Св. св. Константин и Елена" ще бъдат в диапазона от 8 до 10 лв. "Тази година запазваме цените, няма да има увеличение", обясни Андрей Василев, представител на концесионера на плажната ивица във Варна и курорта "Св. св. Константин и Елена". Подготовката на плажната ивица във Варна традиционно започва около 24 май, докато плажът на „Св. св. Константин и Елена“ ще бъде подготвен за най-нетърпеливите плажуващи по-рано, ако времето за това е подходящо. "Първите чартъри с гости от чужбина идват в курорта по-рано, така че се налага да сме готови за тяхното пристигане“, отбеляза той.

"Тази година плажът в "Албена" остава на цените от миналата година, т.е. един чадър с два шезлонга ще е на цена от 21 лв. Всички гости, които са настанени в нашите хотели, ще се наслаждават на включени в пакета си чадъри и шезлонги от трети ред към плажната алея", обясни и Велина Гюмова, старши мениджър "Продажби" в курорта "Албена". Тя допълни, че първи и втори ред остават срещу заплащане, както беше и миналата година. Свободните зони на плажа се запазват на 50%, така че да има достатъчно място за всички гости, без значение дали са настанени в хотел в комплекса или не.

Чадърът в Бургас това лято ще е 1.20 лв., един от най-евтините заедно с този на къмпинг "Нестинарка", където шезлонг или чадър следва да струват по около 0.36 лв. В "Слънчев бряг" обаче сянката ще струва около 10 лв., като за два шезлонга с чадър таксата излиза към 30 лв. На шофьорския плаж на "Алепу" чадърът ще е 6 лв., а шезлонгът - 8 лв. В Поморие-Изток, както и на централния плаж в Созопол, цените ще са по 7 лв. за чадър, а в Крайморие - по 8 лв., а за шезлонг - 7 лв.

Концесионерите на морски плажове разработват приложение, чрез което посетителите ще могат да резервират чадър и шезлонг онлайн, без да е необходимо да оставят хавлия, за да запазят място на първа линия на морето. То трябва да заработи преди официалното откриване на сезона на 1 юни. Приложението ще помогне да се избегне порочната практики, като плащане на спасители и допълнителни такси. Чрез приложението ще може в реално време да се следи наличността на свободните чадъри и техните цени, като посетителите ще могат да резервират и платят за своето място онлайн.

"Всички ще имат достъп в реално време и летовниците ще могат да видят дали на този плаж има свободни чадъри, на коя линия са, да си го резервират директно и да си го заплатят онлайн, като по този начин се избягват порочни практики плащане на трети лица, допълнителни таксувания - безотчетни", заяви пред БГНЕС Симеон Цветков - председател на Асоциацията за развитие на дейностите по управление на морските плажове. Според него поскъпването на чадърите това лято няма да надхвърли 15%, като това е увеличение на концесионната такса. По думите му най-високите цени на чадъри и шезлонги са около 10-15 лева, които се сравняват с близките плажове по гръцкото Черноморие, където цените са около 6-10 евро.