Новини Транспорт

Бившето летище Ататюрк в Истанбул се превърна в най-големия обществен парк

   
Бившето летище Ататюрк в Истанбул се превърна в най-големия обществен парк

Бившето летище "Ататюрк" в Истанбул отвори врати за посетители като най-големия обществен парк в страната, съобщи "Дейли сабах".

Новият парк, изграден на територията на някогашното международно летище, се простира на площ от около два кв. км. Изграждането му започна през май 2022 г. и вече е завършено на 95 процента, заяви министърът на околната среда, градоустройството и изменението на климата Мурат Курум.

Паркът предлага работилници за нулеви отпадъци, детски площадки, библиотеки, концертни зали, места за семейни занимания и др. 

В градския парк се намира и зона, представяща завладяването на Константинопол, състояща се от над 145 000 дървета, включително 350-годишни маслинови дървета и 50-60-годишни липи и чинари.

Бившето летище, превърнато в градски парк, разполага с 2,5-километров изкуствен поток, тераси за наблюдение, места за пикник и почивка, както и велосипедни и пешеходни алеи.

Градският парк ще бъде достъпен от девет входни точки. В него са създадени и оранжерии, където гражданите ще могат да се възползват от биологичните продукти, отгледани в парка.

Министерството на околната среда, градоустройството и климатичните промени е открило досега 15 национални парка в Истанбул, а изграждането на още 27 национални парка продължава. В цялата страна е в ход създаването на 314 обществени градини, като министерството се поставя за цел до 2028 г. да постигне 200 кв. км зелени площи.