Транспорт

БДЖ организира специални пътувания с парен локомотив

   
БДЖ организира специални пътувания с парен локомотив

Специални пътувания с парен локомотив ще организира БДЖ в началото на юни за всички любители на влаковете, съобщиха от пресцентъра на националния железопътен превозвач. Атракционните композиции ще пътуват по общо три различни маршрута в страната.

По време на Международния ден на детето - 1 юни ще бъдат организирани пътувания от София до Перник и обратно, както и по теснолинейката от Септември до Велинград и в обратното направление.

От София за Перник с парен локомотив 01.23 атракционният влак ще потегли от Централна гара София в 09:00 часа и ще пристигне в Перник в 11:00 часа. Пътуващите с влака ще имат малко повече от три часа за разходка в града, където ще могат да се насладят на различните организирани инициативи около Двореца на културата, като концерти и различни забавни активности, част от Детското турне National Geographic Kids TOUR 2023. Влакът ще тръгне обратно от Перник в 14:25 часа и ще пристигне в София в 15:20 часа.

По време на пътуването за всички закупили билети за специалния влак ще има и допълнителни приятни изненади по повод отбелязването на 135 години от създаването на Българските железници. Цената на билета за пътуване в двете посоки София - Перник - София е 50 лв. с включено запазено място, като за всички деца до 10 годишна възраст билетите ще бъдат на половин цена.

По същото време влакчето по теснолинейката ще замине с парния локомотив 609.76 от гара Септември в 09:15 часа и ще пристигне във Велинград в 12:00 часа. За пътуващите с този влак БДЖ също е осигурило приятни изненади по повод на своята 135 годишнина, а освен времето за разходка от малко повече от два часа в курортния град, композицията ще има две спирания в посока Велинград на гарите Варвара и Долене, където пътниците ще могат да се насладят на красивите гледки. Атракционният влак ще тръгне от гара Велинград в 14:15 часа обратно към гара Септември, където ще пристигне в 16:05 часа.

Освен на 1 юни, пътуване по теснолинейката ще бъде организирано и в неделния ден на 4 юни по същия маршрут и със същото разписание. Цената на билета за пътуване в двете посоки Септември - Велинград - Септември е 68 лв. с включено запазено място, като за всички деца до 10-годишна възраст билетите ще бъдат на половин цена.

Третият маршрут на пътуване ще бъде организиран в събота на 3 юни по направлението София - Копривщица - София. Парният локомотив 01.23 ще потегли с композицията в 09:00 часа от Централна гара София и ще пристигне в гара Копривщица в 11:57 часа. От гарата до града ще бъде осигурен автобусен транспорт. Атракционният влак ще тръгне от гара Копривщица обратно към Централна гара София в 16:40 часа, където ще пристигне в 19:26 часа. 

Цената на билета за пътуване в двете посоки София - Копривщица - София е 76 лв. с включено запазено място, като за всички деца до 10-годишна възраст билетите ще бъдат на половин цена.

Билети за влаковете с парни локомотиви могат да бъдат закупени от билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната. Количествата са ограничени.

Във връзка с отбелязването на 135 години от създаването си БДЖ организира конкурс за детски разказ и рисунка на тема: "Моето любимо пътуване с влак". В конкурса могат да участват деца до 10-годишна навършена възраст, като целта е да илюстрират и опишат със свои думи впечатленията си от своето най-любимо пътуване с влак. Избраните най-добри разкази с придружените към тях рисунки ще бъдат публикувани в специално изработена детска книжка за Деня на детето - 1-ви юни.