Събития

Днес в Трявна започват Националните Славейкови празници

   
Днес в Трявна започват Националните Славейкови празници

Изложби, концерти, литературни четения, награждаване на отличените в националния конкурс за лирично стихотворение съпътстват богатата програма на четиридневните Славейкови празници, които се откриват днес в Трявна. Едно от най-значимите културни събития в града традиционно е под патронажа на президента на Република България.

Славейковите празници ще бъдат официално открити на 25 май от 17:00 часа. Очаква се към тревненци да се обърне с приветствие вицепрезидентът Илияна Йотова, съобщиха от пресцентъра на общината. Програмата започва на площад „Капитан дядо Никола“ с поздравление на кмета на Община Трявна и празничен концерт на Камерен хор „Еуфоника“ при НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – Трявна и Тримата български тенори. Празничната програма ще продължи в 20:00 ч. с участието на местната театрална трупа и тяхното комедийно представление „Аз, тя и тя“.

„Национални Славейкови празници се провеждат в Община Трявна от 1968 година насам и са неизменно най-яркият израз на признателност и преклонение пред делото на баща и син Петко и Пенчо Славейкови. Радвамe се, че и тази година, градът ни ще бъде уважен от официални български и чуждестранни лица, почетни граждани, десетки жители и гости, които ще имат възможността да се насладят на различни културно-просветни събития, включени в подготвената ни програма и заедно ще отдадем заслужената почит пред личностите на нашите незабравими литературни дейци!“, каза за БТА кметът на Трявна Силвия Кръстева. 

Националните Славейкови празници ще завършат с народните изпълнения на самодейните състави към НЧ „Пенчо Славейков 1871“-Трявна и НЧ „Пробуда-1924“ – Плачковци, както и музикалните такива на малките изпълнители от ДГ „Калина“ – Трявна и ДГ „Светлина“ – Трявна, допълват от Община Трявна.