Събития Турагенции

Изложението IPW 2023 в Сан Антонио завърши с парти в Аламо

   
Изложението IPW 2023 в Сан Антонио завърши с парти в Аламо
Всички дестинации в Тексас се представиха на заключителната вечер
  Мирослав Иванов, Сан Антонио

Международното туристическо изложение IPW 2023 в Сан Антонио (Тексас, САЩ) беше закрито с внушително парти в музея Аламо. В събитието се включиха над 5000 участници от цял свят, включително над 500 журналисти, сред които и екип на TravelNews от България. Изложението представя американските дестинации пред туроператорите и агенциите с цел привличането на повече туристи в САЩ. Догодина домакин ще бъде Лос Анджелис. Заключителното парти се състоя в Аламо - това е реставриран крепостен комплекс, основан през 18 век от испански римокатолически мисионери. Той е обявен за обект на световното историческо наследство на ЮНЕСКО.

Освен това е известно и с битката при Аламо. Това е битка между мексиканската армия и тексаските въстаници (наричани още „теханос“). Тя била част от Тексаската революция, състояла се около мисионерския център Аламо, в Сан Антонио.

Тексас винаги е бил спорна територия за Мексико и САЩ. След като Мексико станала независима държава през 1821 г., този район бил даден под властта на Стивън Остин и било насърчено имигрирането на американци там. Тъй като мексиканските власти не изпълнили обещанията си към имигрантите за по-добър живот, те въстанали и така започнала Тексаската революция, която е продължила в периода 1835 – 1836 г.

Битката при Аламо била едно от най-драматичните и най-важните сражения в Тексаската революция. Тя представлявала защита на тексаския мисионерски център Аламо в Сан Антонио (тогава наричан Сан Антонио де Бехар) и била в края на февруари и началото на март 1836 г. Началото било на 23 февруари, а краят – на 6 март, когато изтощеният гарнизон на центъра бил окончателно разбит от многократно превъзхождащата го мексиканска армия. Тексаските защитници са най-много 300, а мексиканците са около 3000. Гарнизонът удържал крепостта 13 дни, но накрая паднал. Още в първите дни, за да събере подкрепление, Уилям Травис написал прочутото писмо „До народа на Тексас и всички американци по света“, което събрало в Гонзалес голяма армия, но тя не успяла да стигне Аламо навреме и по-голямата част от нея образувала ядрото на армията, победила мексиканците в битката при Сан Хасинто, при която командир на тексасците бил Сам Хюстън.

Разбиването на тексасците при Аламо било единствената им загуба във войната и ги мобилизирало изключително много. След битката при Сан Хасинто били подписани договорите от Веласко, които провъзгласили независимостта на Република Тексас. След Мексиканско-американската война Тексас станал един от щатите на САЩ.

Мирослав Иванов, Сан АнтониоАнкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати