Новини Транспорт

Топ 25 на най-добрите авиокомпании в света за 2023 г.

   
Топ 25 на най-добрите авиокомпании в света за 2023 г.

Air New Zealand официално е най-добрата авиокомпания за 2023 г. - според базираната в Австралия агенция за авиационна безопасност и рейтинг на продукти AirlineRatings.com.

Според организацията, леглата SkyNest в икономи класата на AirNZ, които ще бъдат пуснати на пазара през 2024 г., са един от ключовите фактори, определящи първата й позиция в класацията.

„Авиокомпанията залага на иновациите и не се задоволява просто да използва готови продукти“, казва Джефри Томас, главен редактор на AirlineRatings.com, пред CNN Travel.

Организацията хвали не само специалното дизайнерско подразделение на превозвача, но и оперативната безопасност на Air New Zealand, лидерството й в прилагането на политики за опазване на околната среда и мотивацията на персонала.

Класирането

След няколко години на спад във въздушните пътувания в резултат на пандемията, пътниците се върнаха във въздуха през 2022 г. на фона на сериозен хаос в авиокомпаниите – отменени полети, изгубен багаж и пренатоварен персонал.

Резултатът, според Томас, е „интересна“ година, като компанията не се наема да прогнозира дали 2023 ще бъде по-стабилна за индустрията.

Докато Air New Zealand е начело в класацията за настоящата година, резултатите на първите пет превозвача са доста близки.

Qatar Airways, която оглави миналогодишната класация на AirlineRatings.com, се нарежда на второ място, обирайки наградите в категориите „най-добра бизнес класа“, „най-добър кетъринг“ и „отлични постижения в пътуванията на дълги разстояния в Близкия изток“.

Etihad Airways от Абу Даби е номер 3 в списъка на AirlineRatings.com за 2023 г. Korean Air, която също печели наградата за отлични постижения в пътуванията на дълги разстояния, но в Северна Азия, е на четвърто място.

Singapore Airlines, завоювали награди в категориите „най-добра първа класа“ и „отлични постижения в пътуванията на дълги разстояния в Югоизточна Азия“, заемат петото място.

За да изготвят подреждането, от AirlineRatings.com вземат предвид основни одити за безопасност и правителствени оценки, както и възрастта на флота на авиокомпаниите, оценките на пътниците, рентабилността, инвестиционния рейтинг, продуктовите предложения и отношението към персонала.

От стартирането на класацията през 2014 г. точкуването и категориите са се променили, „за да отразят непрекъснато променящата се динамика на индустрията и очакванията на клиентите“.

Топ 25 най-добрите авиокомпании в света за 2023 г.:

1. Air New Zealand

2. Qatar Airways

3. Etihad Airways

4. Korean Air

5. Singapore Airlines

6. Qantas

7. Virgin Australia/Virgin Atlantic

8. EVA Air

9. Cathay Pacific Airways

10. Emirates

11. Lufthansa / Swiss

12. SAS

13. TAP Portugal

14. All Nippon Airways

15. Delta Air Lines

16. Air Canada

17. British Airways

18. Jet Blue

19. JAL

20. Vietnam Airlines

21. Turkish Airlines

22. Hawaiian

23. KLM

24. Alaska Airlines

25. United Airlines