Анализи Новини

Илин Димитров: България предлага лятна ваканция с по-добро качество на същата цена

   
Илин Димитров: България предлага лятна ваканция с по-добро качество на същата цена

Това лято туристите в България ще получат по-добро качество на същата цена, каза днес пред БНТ служебният министър на туризма Илин Димитров. Той допълни, че цените на шезлонги и чадъри са на нивата от миналата година. Чистотата на водата и плажовете обаче се очаквало да е повишена.

"Клише е, че в България получаваш по-малко за парите си. Стоим добре като съотношение цена - качество, но ми се иска да напреднем повече в по-високия ценови сегмент", подчерта министърът.

Димитров отбеляза, че по данни на Световната организация по туризъм България е на шесто място в света като възстановяване след пандемията от COVID-19. Неговите очаквания са този летен сезон да е по-силен от последния преди пандемията, като туристическите регистрации достигнат 5 млн. Около 65% от туристите се очаква да са българи.

Като основен проблем министърът посочи липсата на кадри. Липсата на достатъчно средства за туристическа реклама също е пречка пред реализацията на потенциала на страната.

Оптимизмът на министъра не се споделя от туроператорите, показа проучване на "Дневник". Те очакват лятото на 2023 г. все така да не е нормално, а очакваният ръст на туристите от 5% им се вижда твърде оптимистичен. След спада на определящия за България германски пазар през миналото лято и сега не се очаква завръщане към доброто старо време по брой туристи. Туроператорите масово се оплакват от липсата на адекватна реклама от страна на държавата "независимо кой е министър".