Новини Събития

Хиляди туристи отбелязаха празника на розата в Казанлък

   
Хиляди туристи отбелязаха празника на розата в Казанлък

Разказът за България не би бил пълен без маслодайната роза. Това каза в приветственото си слово към жителите и гости на Казанлък президентът Румен Радев, който беше официален гост на града по време на празничното шествие в последния ден на юбилейния 120-и Празник на розата. Има дни в годината, в които географският център на България се превръща в център на света, обединил хора от цял свят, дошли, за да се насладят заедно на красотата, допълни президентът.

Той благодари на кмета на община Казанлък Галина Стоянова за поканата за участие в празничните дни по повод 120-те Празници на Розата. В тези най-красиви дни на годината, когато хиляди стари и много нови приятели на града присъстват, за да може заедно да отбележим този най-красив български празник, който се превръща все повече в истинската визитна картичка на град Казанлък, посочи още Румен Радев.

По думите му именно тези традиции, тази красота, сплотяват обществото и ни дават вяра, че ние можем и ще вървим напред. "Защото, за нас -българите, маслодайната роза не е просто някакъв ценен ресурс, не е просто препитание и не е просто път към просперитет. Розата е символ и идентичност", каза още той.

Кметът Галина Стоянова приветства всички гости на празника. Тя подчерта, че района "природата е дарила с ухание, с красота, с единение и с радост, а казанлъшката общност е обединена и представя "най-хубавото нещо в нашата държава - розата".

Официални гости на събитието бяха президентът още първата дама Десислава Радева, служебният министър на туризма Илин Димитров и заместник-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов, заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков, евродепутатът Андрей Новаков, Старозагорският митрополит Киприан и свещенослужители, народни представители, председателят на Общински съвет - Казанлък Николай Златанов, посланици, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, областният управител Иван Чолаков, делегации от побратимени на Казанлък градове, ръководителят на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов, директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Лазар Христов, началникът на Районното управление в Казанлък Петко Стойнов, археологът Николай Овчаров. Присъстваха и участници в 18-ата Световна среща на българските медии, организирана от БТА, която се състоя в Казанлък., представители на местни и държавни институции, общественици.

В пъстрото карнавално шествие, което премина по централната улица на Казанлък, се включиха хиляди участници. Традиционно то беше предвождано от тазгодишната Царица Роза Кристина Попова и нейните подгласнички Нона Ангелова и Дебора Маркова, придружавани от малките Принцеси на розата.

В продължение на час в карнавална редица дефилираха както местни училища, детски градини, ансамбли, спортни отбори, читалищни формации, така и гостуващи състави от България и чужбина. Сред акцентите в тазгодишното издание на най-големия уличен карнавал в страната бяха традиционните носии на държави, в които Казанлък има побратимени градове.

Костюмите са изработени от екипите на местното Народно читалище "Жар" и Народно читалище "Пробуда 1920" в село Копринка по идея на кмета Галина Стоянова. Изненада за публиката беше и репликата на щанда на розотърговската фамилия Шипкови, показана от екипа на местния Исторически музей "Искра".

Щандът беше представен в Казанлък преди няколко дни в изложбата "La belle Rose: Мистичната сила на малкото цвете", създадена съвместно от казанлъшкия културен институт и Националния исторически музей. По централната улица на града премина и най-дългата рисунка на Казанлък, създадена по проект на местната галерия "Ателието", която беше завършена на 1 юни, а в създаването и се включиха стотици деца и възрастни от Града на розите.

В карнавалното шествие участваха и почти 50 бивши носителки на короната на Царица Роза и техни подгласнички. Те се включиха по покана на Община Казанлък и на екипа на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства, които съвместно създадоха и книгата-албум "Царица роза", описваща историята на престижния конкурс и спомените от него на носителките на отличието.

"Аз, владетелката на този град и Долината, предричам и пожелавам благословени дни за всички", каза в края на най-голямото карнавално шествие в България новоизбраната Царица Роза 2023 Кристина Попова, а празникът завърши с кръшно българско хоро.