Събития

Вижте спокойни плажни дестинации в Гърция

   
Вижте спокойни плажни дестинации в Гърция

Гърция предлага едни от най-красивите пейзажи на планетата. Няма нужда да споменаваме плажовете й. Недостатъкът на тези невероятни места е, че горещи точки - като Крит, Миконос и Санторини, са пълни с туристи през летния сезон. В страната обаче има много скрити скъпоценни камъни за откриване - привличащи окото алтернативи на пренаселените големи играчи.

Вижте осем все така зашеметяващи, но по-тихи плажни дестинации в южната ни съседка, подбрани от Daily Mail.

Паксос

Един от най-малките острови в Йонийско море - Паксос, привлича туристи с електриково синьото си море и трите красиви пристанищни града.
Pixabay

Паксос е „необичайно зелен и до голяма степен все още непокътнат“, според Rough Guides, от където добавят, че е „особено любим на туристите с яхти“.

Размерът тук няма значение - това е най-малкият от основните Йонийски острови с площ от едва 12 на 4 км. Паксос е изпъстрен с деликатесни магазини и бутици, както и с няколко плажа, включително залива Еримитис, често възхваляван от Tripadvisor заради „зашеметяващите“ гледки.

Фолегандрос

Селският площад трябва да бъде първата ви спирка на всеки гръцки остров. На Фолегандрос това представлява предизвикателство: скалистата столица Хора има не един, а цели три площада с кафенета, барове и таверни.
                                                                                                                                                                                                                              Pixabay

Често сравняван с популярния Санторини, Фолегандрос се счита за по-тиха негова алтернатива в групата на Цикладските острови. Той е „идеален за спокойна ваканция“ с „вкусна кухня, зашеметяващи плажове, лазурни води и уединени заливи“, според Visit Greece - официалният уебсайт на Гръцката национална туристическа организация.

„Тази необичайна дестинация пленява посетителите с непокътнатата красота на своите плажове, синьото на своите води и неподправения стил на своята архитектура“, допълват от там.

Полуостров Мани

                                                                                                                                                                                                                              Pixabay

Континенталните дестинации на Гърция могат лесно да бъдат забравени покрай всички тези острови.

Мани - централният полуостров на Zжен Пелопонес, например, има „едни от най-драматичните и разнообразни пейзажи“ в тази част на континентална Гърция и „все още е недостатъчно проучен“, според Lonely Planet. От там допълват, че „дивият, суров регион“ предлага изобилие от възможности за приключения на открито - от „стръмните подножия на покритите със сняг планини Тайгетос до девствените крайбрежни заливи и омалките селца, сгушени сред маслинови горички.

Той е свързан с нишки от пешеходни пътеки със сухите пейзажи в южната част на полуострова, изпъстрени с изоставени каменни кули.

Наксос

Наксос е най-големият и най-високият от Цикладските острови. Предлага пясъчни плажове и архитектурни забележителности на туристите.
Pixabay

Наксос е най-големият от Цикладите и предоставя отлично съотношение цена-качество, посочват от Lonely Planet. Не е нужно да пътувате дълго, за да намерите изолирани плажове, планински села с атмосфера, древни места и мраморни кариери.

Подобно на близкия Миконос, главният град на острова Хора „има великолепна крайбрежна ивица и мрежа от стръмни калдъръмени алеи под кастро (замъка) на хълма“, както и „укрепени венециански имения“.

Плажовете му са класирани сред 10-те най-добри в света в Tripadvisor Travellers' Choice Awards.

Самос

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @samos_diaries

Остров Самос може да се похвали с „изключителен природен пейзаж“, в комбинация с „красиви плажове, хубаво вино и паметници със значително културно значение“, според Visit Greece. „Накъдето и да се насочите, неговата девствена природа ще ви впечатли“.

Рибарското селище Pythagorion Port е особено живописно, а плажовете Lemonakia Beach и Potami Beach се характеризират с трюкоазено сини води. Островът разполага и с влажни зони, водопади и два обекта на ЮНЕСКО - укрепения древен град Питагорион и древния храм на Хера.

Скопелос

                                                                                                                                                                                                                              Pixabay

Въпреки звездната си поява във филма Mamma Mia от 2018 г., Скопелос „успява да се придържа към старомодния си чар“, според Lonely Planet. Островът се характеризира с „борови и маслинови горички, лозя и овощни градини със сливи и бадеми – много от които намират място в местната кухня“. Той е „по-див, артистичен и по-спокоен от съседния Скиатос“, предлагайки „поредица от красиви плажове с пясък и камъчета“.

Посетителите могат да избират между две населени места - "привлекателното главно пристанище на град Скопелос" и "също толкова приятното северозападно село Глоса".

Меганиси

Меганиси е описан като „автентична“ Гърция със „страхотни хора“ и „много спокойна атмосфера“ в последните отзиви на Tripadvisor. Снимките показват села на върха на хълм,, сгушени сред дървета и тихи плажове, заобиколени от дива природа и чисти аквамаринови води.

Туристите препоръчват плажа Фанари заради „красивото плуване“, а Ломонари е възхваляван заради своята „кристално чиста вода“ и „зашеметяващи гледки“, като е „перфектен за безопасно гмуркане с шнорхел или падълборд“.

Парос

Pixabay
Pixabay

Парос се радва на „страхотна красота“, „впечатляващи пейзажи“ и „дълги плажове с кристално чисти води“, според Visit Greece. Островът се възползва от „добре развита туристическа инфраструктура, за да направи почивката ви наистина незабравима“. Красивото рибарско селище Науса и традиционното селище Лефкес се отличават с варосани сгради и калдъръмени вътрешни дворове, украсени с изобилие от растения и ярко боядисани мебели.

Пътуващите в Tripadvisor препоръчват „красивия“ стар град Парикия заради малките магазини, кафенета и ресторанти.