Новини Събития

Министърът на туризма се срещна със своя колега от Индонезия

   
Министърът на туризма се срещна със своя колега от Индонезия

Министърът на туризма Зарица Динкова се срещна с министъра на туризма и креативната икономика на Република Индонезия Н. Пр. Сандиага Салахудин Уно, който е на посещение в България. В срещата се включи и посланикът на страната Н. Пр. Иуан Богананта.

Двамата министри обсъдиха възможностите за разширяване на сътрудничеството и обмена на кадри в туризма. Индонезия е държава, в която 45 млн. души са заети в туризма и креативните индустрии. Имайки богат опит в сектора, държавата разполага с висококвалифицирани кадри, които проявяват интерес към България. По  данни на WTTC,  през 2022 г.  в туризма  и свързаните с него  отрасли  се е формирал БВП на стойност 45.5 млрд. долара, като  туризмът е създал и над 11 млн. работни места в Индoнезия.   Според прогноза на WTTC делът на туризма в индонезийската икономика се очаква да нарасне от 3,6% до 5,7% в следващите 10 години, а броят на работните места в туризма и свързаните с него отрасли да достигне 16 млн. до 2032 г.

“Отдаваме голямо значение на развитието на нашите двустранни отношения и за мен е чест да сте тук на първия ми работен ден“, заяви министър Зарица Динкова и подчерта: „Наред с летния туризъм, България се превръща в предпочитана дестинация за ски, културно-исторически, уелнес и СПА туризъм”. 

“За нас това е исторически ден, тъй като това е първата среща между Министерството на туризма на България и Министерството на туризма и креативната икономика на Индонезия“, заяви гостът. „Най-добрият начин да започнем нашите отношения в туризма е с кулинарно преживяване. Решихме, че България ще бъде нашия кулинарен хъб за Европа”, каза министър Сандиага Салахудин Уно, който ще посети в рамките на деня фабрика за производство на индонезийска храна в близост до Пловдив. 

В отговор министър Динкова предложи на индонезийската страна в България да гостуват техни кулинарни звезди.

България полага основите на устойчивото развитие на целогодишния туризъм и предлага много конкурентни условия за инвестиции в сектора, подчерта министър Динкова. Страната ни формира една от най-добрите стойности за туристически продукт в сравнение с повечето страни в региона. Това е и причината да привлича все повече туристи, дори от далечни дестинации като Индонезия.

Министър Динкова подчерта, че България е на 3-то място в Европа по културно-исторически артефакти, веднага след Италия и Гърция и втора по биоразнообразие. “Природата е дала на България най-голямото богатство – вълшебните извори на здраве и красота. Интересен факт е, че страната ни е на 2-ро място в Европа след Исландия по термални минерални извори – над 1600. Потенциалът им тепърва ще се развива”, подчерта министър Динкова. 

През 2022 г. близо 4000 индонезийци са посетили страната ни, като предпочитана дестинация е София. Двамата министри изразиха съгласие, че в туризма реципрочността е от изключително отношение и има много неизползвани възможности, върху които да се градят двустранните отношения.