Новини Хотели

Цените в хотелите в Европа и САЩ ще продължат да се повишават

   
Цените в хотелите в Европа и САЩ ще продължат да се повишават

Броят на стаите в хотелите в Европа и САЩ се увеличава, но цените за настаняване в тях може да се увеличат, тъй като капацитетът им е по-малък от интереса на хората, които си правят резервации, обявиха шефове от хотелиерския бранш, цитирани от Ройтерс, пише БТА.

Капацитетът на хотелите в САЩ почти не се увеличава, тъй като за предприемачите е по-трудно да получат финансиране за изграждането на нови хотелски комплекси поради затегнатите правила за отпускане на кредити, въведени от американските регионални банки. На този фон интересът към настаняване в хотели се увеличава с нарастване на броя на пътуващите след утихването на пандемията от Covid-19.

Това дава възможност на мениджърите в бранша да поддържат по-високи цени - нещо което според тях е трябвало да стане още преди години, пише Ройтерс.

Броят на стаите в хотелите в САЩ се увеличава с около 3 на сто през април тази година спрямо 2019 г. В процес на изграждане зад Океана са били хотели с приблизително 153 000 стаи, което представлява спад в сравнение с 220 000-те стаи в хотелски комплекси в строеж през април 2022 г., по данни на компанията за анализи в сферата на хотелиерския бизнес Ес Ти Ар (STR).

Средната цена на нощувка в хотел в САЩ през май е била 157,45 долара на вечер, със 17 на сто повече спрямо 2019 г. Цените намаляват до средно 73,25 долара за нощувка през април 2020 г., по време на пандемията и не успяват да се задържат до над 100 долара на вечер до март 2021 г., по данни на Ес Ти Ар.

"В сравнение с огромния ценови спад и ограниченията, които бяха наложени на хотелиерския бизнес през 2020 г., всички тези цени сега изглеждат безумни", отбелязва Марк Хопламазян, който е главен изпълнителен директор на веригата от луксозни хотели "Хаят" (Hyatt Hotels).

"Половината от клиентите, които резервират хотелски стаи, не питат за цената. Те просто казват: "Дайте ни най-хубавия си апартамент", заяви Себастиен Базен, главен изпълнителен директор на хотелиерската верига "Акор" (Accor).

По време на конференция в Ню Йорк, посветена на инвестициите в хотелиерския бизнес, Базен каза, че цените на хотелите в Париж през последните 6 месеца са се повишили с 50 на сто спрямо 2019 г., а на тези в Лондон - с 30 на сто.