Новини Транспорт

Модернизацията на летище Русе продължава с ускорени темпове

   
Модернизацията на летище Русе продължава с ускорени темпове

Проектът на "Еърпорт Русе" ООД, с който инвеститорът се ангажира да извърши редица подобрения на Летище Русе за постепенното му развитие като гражданско, продължава да се реализира. Напълно изградена е 9-километровата периметрова ограда, обработена е самораслата растителност в района със специализирана техника, пистата за излитане и кацане, както и пътеките за рулиране са почистени изцяло. Извършено е и мулчиране на района на летището и окосяване на тревата, за да се осигурят оптимални условия за полетите. Вече са монтирани и два ветропоказателя или т.нар. „чорапи“, които отговарят на специални изисквания на Международната организация за гражданска авиация ICAO и са задължителни за всяко летище. Те са поставени на специално изградени за целта фундаменти, които също отговарят на авиационните изисквания. Инвеститорите са закупили също стационарни и мобилни цистерни за гориво.

При ремонта на пътническия терминал са подменени счупените стъклопакети с техни точни копия. Освежени са стените и таваните, без да се нарушава интериорната им идентичност, като цялата вътрешна мебелировка е запазена непокътната. Осигурена е интернет връзка в отремонтираните офиси на втория етаж в терминала, като са оборудвани и стаи и санитарни помещения за пилотите.

Следващият етап предвижда изграждане на осветителна система на полосата за излитане и кацане, като инвеститорите вече са сключили договор с чуждестранни фирми за производство на необходимата техника. Доставката и монтажът й се очакват през август. Създаването на Генерален план, с който летището ще се превърне в гражданско и който е ключов елемент от развитието му, също е в напреднала фаза на разработване.

В края на февруари т.г. след решение на Общински съвет Русе, гласувано с почти пълно единодушие, Общината сключи договор с „Еърпорт Русе“ ООД. Дружеството е със собственици Антони Търницов - експерт в сферата на българското въздухоплаване, който има опит и от работата си по концесионния анализ на Летище Русе от 2017 г., и Христо Крушарски, чийто бизнес е свързан със системи за извалявания и борба с градушките чрез самолетен способ. Непрекъснато нарастващият интерес към услугата предполага поток от сигурни средства, които да бъдат инвестирани в русенското летище.