Новини Събития

Туристическа обиколка на Ливърпул залага на историята на Бийтълс

   
Туристическа обиколка на Ливърпул залага на историята на Бийтълс

Туристическа обиколка на Ливърпул залага на места, свързано с историята на "Бийтълс", съобщи АФП. Екскурзоводите, обикалящи с буса "Маджикъл Мистъри Тур", показват на посетителите обекти, свързани с детството на музикантите.

Икономиката на Ливърпул се основава на футбола и на "Бийтълс", казва Виктория Макдермот, маркетинг директор на компанията, организираща туристическите обиколки.
Посетителите на града слизат от буса и снимат тухлената къща, в която е израснал Пол Маккартни - недалеч от прочутата улица "Пени Лейн" и парка "Ягодови полета".
"Много съм развълнуван", казва Греъм Байли, полупрофесионален музикант. "Не се бавете, за да не останете завинаги в "Ягодовите полета!", шегува се Дейл Робъртс, цитирайки заглавието на известната песен на ливърпулската четворка "Strawberry Fields Forever".

Ливърпул дължи просперитета си през 18-и и 19-и век на търговията. След Голямата депресия, двете световни войни и деиндустриализацията градът запада. "Големият шанс на Ливърпул са четиримата музиканти - Джон, Пол, Джордж и Ринго", казва гидът на туристическата обиколка. Навсякъде в града има статуи на Джон Ленън, Пол Маккартни, Джордж Харисън и Ринго Стар. Основани са музеи, работят голям брой ресторанти, барове, магазини за сувенири, свързани с "Бийтълс", генериращи голяма печалба. 48 процента от приходите на Ливърпул идват от туризма, обясни за АФП Хари Дойл, член на градския съвет.

Наследството на "Бийтълс" се равнява на 120 млн. британски лири годишно за местната икономика. Екскурзоводите от "Кавърн клуб" посрещат 800 000 посетители годишно. Общо за града туристите през 2021 г. са били 22 млн.

През тази година Ливърпул беше домакин на "Евровизия".

Митичният фестивал в Гластънбъри, който започна във вторник, привлича около 200 000 души всяка година. През тази година ще участват Елтън Джон, "Арктик Манкис", Кет Стивънс, Лизо, Лана дел Рей и много други, пише БТА.

Музиката, включително звукозаписите, генерират 4 млрд. британски лири в икономиката на Великобритания през 2021 г. според официалните данни. Това число е далеч от 5,8 млрд. британски лири, генерирани преди пандемията от КОВИД-19, но според експертите изоставането е почти наваксано.

Имението на Елвис Пресли "Грейсланд" в САЩ също е източник на приходи от туризъм. Споменът за Боб Марли е източник на доходи за Ямайка.

Туристите, пристигнали за концерта на Бионсе в Стокхолм, Швеция, са пример за това колко голяма е икономическата значимост на музикалните звезди. Във Великобритания цената на билетите за концерти допринесе за поддържане на инфлация от 8,7 процента.

Британското музикално наследство е изключително важно и ние трябва да се грижим за него, каза Виктория Макдермот.