Оферти

Речен круиз: Kоледните базари на Германия и Франция

   
Речен круиз: Kоледните базари на Германия и Франция

ПРОГРАМА


ДЕН 1:

08.12.2023 София - Франкфурт
Сутрешен полет София – Франкфурт. Трансфер до пристанището и настаняване на кораба MS Lady Cristina.

ДЕН 2:

09.12.2023 г. Шпайер, престой между 07:00 ч. – 23:00 ч. - събота
Шпайер е град, забележителен със старинния си облик и особено с катедралата си -  най-голямата от запазените катедрали от романския период. Историческите останки в града включват Altpörtal (Старата порта) с портална кула от 13-ти век, подземните еврейски бани (началото на 12-ти век) и Бароковата църква на Троицата (началото на 18-ти век). С ярки светлини и украса от елхи тази година град Шпайер ще събуди коледното ви настроение. В центъра на града, ви очаква магията на коледния базар с множество щандове, хорове, музикални групи и изненади. Пазарът на занаятите във вътрешния двор на кметството предлага всякакви идеи за подаръци. В този ден той ще бъде отворен от 11 до 20 часа. В занаятчийските шатри можете да наблюдавате как художниците и занаятчиите оформят, точат и рисуват.
В днешния ден разполагаме с премного време и затова предлагаме да „отскочим“ до Вормс – родния град на Нибелунгите, а след това да се „гмурнем“ в коледната атмосфера на Шпайър.

Нибелунгите са бургундска кралска династия, живяла именно в град Вормс. Приказното богатство на династията на Нибелунгите поражда множество митове и легенди. С времето думата „нибелунги“ станала нарицателно име и с нея се назовават митичен род джуджета, владетели и пазители на съкровищата. Преданията за нибелунгите стават тема на оперната тетралогия на Рихард Вагнер „Пръстенът на нибелунгите“: „Рейнско злато“, „Валкирия“, „Зигфрид“ и „Залезът на боговете“, както и серия от филми.
Митът за Нибелунгите е съществена част от германската митология. Това е забележителна смесица от древна митология (дракони, джуджета, съкровището на Нибелунгите и ... магьоснически хитрини). Много поети и музиканти са били пленени от нибелунгската тема и са я пригодили към своето време и епоха. Известен пример за това е епическия оперен цикъл „Пръстенът на Нибелунгите“ от Рихард Вагнер.
Завръщане на кораба.

ДЕН 3:

10.12.2023 г. Страсбург, престой между 11:00 ч. – 23:30 ч.
Разположен в най-североизточната част на страната, Страсбург е един космополитен и изключително красив град. Той е една от провинциалните столици на Франция. В него се намират седалищата на Съвета на Европа и Европейския Съд по правата на човека. Двата главни площада на града са „Place Gutenberg” и „Place Kleber”. В близост е и една от най-красивите църкви във Франция „Cathedrale de Notr-Dame”, която привлича туристите с астрологическия си часовник. Водите на реката обграждат централната част на целия Страсбург, образувайки уникален остров, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Градът се отличава със свой собствен уникален архитектурен стил, който действа изключително успокояващо – остри покриви, покрити с тъмни керемиди, бели фасади, в които задължителен елемент са дървените подпорни греди, без които сградите не биха издържали натиска на вековете.
Страсбург се е превърнал в най-известната коледна дестинация. Градът е запазил многовековните си традиции и е истинска коледна приказка с празнично украсените си улици, грейналите в светлина сгради - от катедралата Notre-Dame de Strasbourg до типичните елзаски сгради, дървени къщички с коледна украса, отрупани с традиционни лакомства и красиви занаятчийски изделия, разположени по площадите на Страсбург. Коледният базар на Страсбург успешно е съхранил своята автентичност, както и духа на празничния период. Във всяка една от сергиите ще може да видите произведения на местните елзаски занаяти. Бъдете готови да събудите сетивата си за много удоволствия, предлагани от коледен Страсбург. Традиционно в центъра на града се издига 30-метрова елха. Величественото дърво, украсено с много светлини и цветни лампички, изпълва площат Клебер с истинска каскада от цветове, които ще събудят вашето въображение.

Само на около час път от Страсбург се намира прекрасния Колмар, известен с добре запазения си стар град, многобройните си архитектурни забележителности и музеи, сред които е музеят Унтерлинден, в който се съхранява олтарът на Изенхайм. Тези от вас, които искат да разнообразят деня си, може да се включат в екскурзия до Колмар.

ДЕН 4:

11.12.2023 г. Рюдесхайм, престой между 13:00 ч. и 01:00 ч. на 12.12.2023 г.
Рюдесхайм е  разположен в долината на река Рейн, и е част от германската провинция Хесен. Освен че е известен със своите плодородни земи, където се простират обширни лозя, Рюдесхайм се причислява към най-живописните градове по река Рейн. За всички посетители на Рюдесхайм е задължително да се разходят по ул. „Дроселгасе“ в старата част на града или да се насладят на кратък криуз по река Рейн. За почитателите на влаковите композиции препоръчваме да се повозят на ретровлакчето Winzerexpress от 1978 година, което в продължение на 30 минути ще ви разходи през долината на Рейн и покрай забележителностите на самия град, но ще ви даде съвсем различна гледна точка (с предварителна заявка). Разбира се коледния базар в Рюдесхайм по нищо не отстъпва на базарите в Шпайер, Страсбург и Колмар. И тук ви очаква много коледно настроение и ... греяно вино.

ДЕН 5:

12.12.2023 г. Франкфурт – освобождаване на кораба след 09:00 ч.
Акостиране във Франкфурт и освобождаване на кораба. Зад блестящите небостъргачи, Централната банка и скъпите ресторанти на  Франкфурт се крият средновековните квартали и приветливите паркове. Най-старият район на града, Алдщад (Aldstadt), има сгради, издигнати в периоди, вариращи от Средновековието до към XVIII в. Тук е и прочутият площад Рьомерберг. В съседство е Иненщад – центърът на града. Пешеходната улица "Цайл" (Zeil) може да се оприличи на Стрьогет (Ströget) в Копенхаген. Тук са и старата опера – Алте и къщата на Гьоте.
Свободно време за коледния базар във Франкфурт – потопете се в духа на Коледа с един от най-големите коледни базари в Германия. Погледът ви неизбежно ще бъде привлечен от величествената коледна елха, която всяка година блещука с хиляди разноцветни светлинки. Базарът e c 600-гoдишнa история и e изключително впечатляващ и разпознаваем заради apxитeĸтypaтa си, богато декорирани щандове и вĸycни печени ябълки. 30- метровото коледно дърво е гордостта на базара. Опитайте традиционните сладкарски изделия и греяното вино. Насладете се и на живата коледна музика. Изкусната декорация, живописната обстановка и отблясъците от безбройните светлини ще ви оставят без дъх.
Трансфер до летището за вечерен полет до София.

За повече информация вижте ТУК.