Анализи Новини

Министерството отчете 9% ръст на туристите по Южното и 17% по Северното Черноморие

   
Министерството отчете 9% ръст на туристите по Южното и 17% по Северното Черноморие

По текущите данни в Единната система за туристическа информация за периода 1 – 15 юни няма спад на туристите в област Бургас . Общият брой регистрации на туристи в областта е над 123 хил., което е ръст от 9% спрямо същия период на миналия летен сезон.

В област Бургас най-много са българските туристи – над 35 хил., следвани от полските – над 17 хил., румънските – над 15 хил., британските – над 15 хил., немските – над 9 хил., молдовските – над 5 хил. и чешките – над 5 хил.

Спад се отчита на вътрешния пазар заради лошото време. Броят на туристите, посетили област Бургас от Великобритания, е сходен със същия период на миналия летен сезон.

Ръст от 17% се отчита и по Северното Черноморие в областите Варна и Добрич. Там общият брой регистрации на туристи е над 96 хил.

По Северното Черноморие най-много са румънските туристи – над 35 хил., българските – над 22 хил., немските – над 12 хил., полските – над 8 хил., молдовските – над 2 хил. Ръст има от Румъния – 35%, Германия – 20%, Полша – 56%. И на Север се отчита спад от вътрешния пазар.

Въпреки добрите резултати от първата половина на месец юни, проучване, извършено от експертите на Министерството на туризма сред големите туроператори за входящ туризъм, показва, че има сериозни притеснения за резервациите в последния момент, което би се отразило на резултатите през месеците юли и август.

За да се обърне тази зараждаща се тенденция, Министерството на туризма работи с коректна и потвърдена информация, която подава, в т.ч. и от нашите туристически представители, за да бъде отразена обективно в националните и световните медии. Постоянството в тези съвместни действия ще подкрепи устойчивата тенденция във възстановяването на туристическия сектор в страната.