Анализи

Министърът на околната среда: Няма реален риск за Българското Черноморие

   
Министърът на околната среда: Няма реален риск за Българското Черноморие

Следим непрекъснато Българското Черноморие и няма реален риск. Това каза пред bTV министърът на околната среда и водите Юлиян Попов. По думите му онова, което е пометено от водата след взрива на язовир “Нова Каховка”, са 150 тона масла от разрушени електростанции, отпадъци от къщи и животни.

Щетите за Украйна Попов определи като “значителни”. Водата от язовира се равнявала на 27 язовира “Искър”. Това създава локална катастрофа, уточни той, защото това е сладка вода, която на практика обезсолява морето. 

Министърът уточни, че теченията не се носят насам, а река Дунав играе ролята на нещо като вентилатор. Според него труповете на крави, намерени на няколко места по родното Черноморие, не са от Украйна. 

Припомняме, че в ефира на Дарик радио, непосредствено след наводнението, Христо Панчев, част от екипа на “Грийнпийс” за зелено възстановяване на Украйна, заяви: “Рано или късно всичко това ще се разтвори. Рано или късно всичко ще си дойде на място. Няма място за кой знае каква паника. Към момента няма замърсяване, защото отнема понякога седмици, докато стигне. Със сигурност това лято ще се наслушаме всеки ден на информация за изплували обекти. Миналата година гледахме за мини, сега ще гледаме за всякакви отпадъци”.

Панчев призова хората да не се притесняват. Той лично също ще летува на нашето Черноморие.  “Навсякъде ще дойде, ако дойде. Няма място за такава паника… Ако някой се притеснява толкова, да наблегне на студените напитки и да намали влизанията във водата”, шеговито добави експертът.