Транспорт

Авиомузеят в Бургас ще приема посетители безплатно в Деня на българската авиация

   
Авиомузеят в Бургас ще приема посетители безплатно в Деня на българската авиация

Авиомузеят в Бургас ще приема посетители безплатно на 29 юни, когато се отбелязва Денят на българската авиация. На тази дата Бургаският авиомузей чества и шест години от основаването си. Това съобщиха от пресцентъра на местната община.

На летището в Бургас посетителите могат да видят истинската “легенда” на авиацията – самолетът Ан-12, в който има интерактивна изложба, както и реактивния пътнически самолет Туполев – Ту-154. Основната дейност, която е изпълнявал Ту-154, е превоз на пътници, като първият му полет е бил до град Манчестър (Англия). От юни 1992 до юни 1994 година е летял под македонски флаг. На 31 октомври 1996 година каца за последно на Летище-Бургас. Летял и служил на Българската гражданска авиация 15 години.

Любителите на силни усещания могат да опитат авиаторските си умения с тестови полет с МиГ-17 Ф Fresco, както и с фронтовия изтребител МиГ-17, който е най-широко разпространеният самолет по време на войната във Виетнам. До април 1997 година МиГ-17 е бил на съхранение във висшето военно въздушно училище “Георги Бенковски”.

Старите самолети, разположени в района на Летище-Бургас бяха амортизирани с годините и недостъпни. Идея те да станат авиомузей на открито съществува от 1998 година. След като Община Бургас придоби собствеността върху старите самолети, тя възстанови външния и вътрешния вид на летателните апарати. Музеят на авиацията в Бургас разполага с десет летателни машини, сред които има представители на селскостопанската, гражданската и военната авиация.

На 29 юни посетителите на музея ще видят и изложба от различни видове безпилотни летателни апарати – дронове. Авиомоделисти от “Клуб по авио и ракетомоделизми” към Общински детски комплекс – Бургас с ръководител Георги Янев, ще покажат изложба на различни радиоуправляеми летателни апарати.

БТА припомня, че на 29 юни 2017 г. се е осъществил първият граждански полет в България. Той е бил между София и Бургас.

Източник: bta.bg