Новини Събития

Рим отвори за туристи мястото, на което е убит Юлий Цезар

   
Рим отвори за туристи мястото, на което е убит Юлий Цезар

Пътуващите до Рим вече могат да посетят мястото, на което е убит Юлий Цезар.

Площадът Largo Argentina, където се случва това през 44 г. пр.н.е., отвори за обществеността тази седмица.

Достъпът до него е осигурен чрез поредица от туристически алеи (с нощно осветление), финансирани от компанията за луксозни бижута Bulgari, съобщава Асошиейтед прес.

„Щастлив съм, че мога да върна на римляните и туристите свещената зона Largo Argentina в цялата й красота“, пише кметът Роберто Гуалтиери в публикация във Facebook.

Той нарича мястото „истинско скъпоценно бижу, изградено от история, изкуство и култура, сгушено в сърцето на нашия град.”

Гуалтиери добавя, че посетителите ще могат „буквално да се потопят в историята“, като посетят конкретното място, на което Цезар е убит, заедно с руините на четири храма.

Алеите са достъпни както за инвалидни, така и за бебешки колички. За да стигнат до руините, посетителите могат или да слязат по стълбище, или да използват асансьорна платформа, отбелязва T+L.

Общият вход е 5 евро, а руините ще бъдат отворени всеки ден - с изключение на понеделник и някои празници. Билетите вече са в продажба.

Преди древното място се виждаше само от нивото на улицата. То е разположено на по-високо място от храмовете, открити за първи път през 20-те години на миналия век като част от плана на диктатора Бенито Мусолини да промени пейзажа на града.

 

„Вървим напред, за да подобрим и направим все по-плодотворно и привлекателно великото градско културно наследство, което никога не спира да учудва със своите съкровища и чудеса“, казва Гуалтиери в публикацията си.

Рим е известен със своите руини както над, така и под земята. Пътуващите могат да посетят всичко - от древен жилищен комплекс под известния фонтан ди Треви до все още функциониращ акведукт в сутерена на популярен универсален магазин и други.