Новини Събития

Българска компания подготвя трасето за Тур дьо Франс: Етап България

   
Българска компания подготвя трасето за Тур дьо Франс: Етап България

Българска строителна компания ще подготви трасето за L’Etape Bulgaria, част от най-престижното колоездачно състезание в света – Тур дьо Франс. "L'Etape du Tour" е много популярна надпревара за аматьори по света. За първи път се провежда през 1993 г., а до днес и вече има стартове по целия свят – в Южна и Северна Америка, Европа и Азия.

Снимка: Getty Images

За първи път България е на картата на световното колоездене, като домакин на “Етап България”.  На 30 юли маршрутът ще премине през Велинград селата Абланица, Цветино, Горна Дъбева, Враненци, Кръстава, продължава към главния път, идващ от Сърница, и финишира отново в центъра на Велинград.

„Най-голямото тяхно изискване беше да осигурим трасе, което да има трудността на Тур дьо Франс. След като получихме поканата, повече от година разглеждахме изискванията, за да видим можем ли да се справим. Накрая решихме, че България заслужава да има едно такова състезание“, каза за bTV в началото на годината организаторът на „Етап България“ Даниел Дуков.

Снимка: Getty Images

Изборът на трасе е факт, а компанията, която го подготвя, спазвайки всички изисквания на световната верига е “Грома Холд”.

За businessnovinite.bg Виктор Велев, управител на фирмата сподели подробности от процеса на подготовка.

“Като партньор на L'Etape България от Tour de France компанията се ангажира както с подкрепа за колоездачната общност, така и с почистване, подравняване и трамбоване на отсечката между селата Цветино и Горна Дъбева, което е изцяло в нашата компетенция”,  казва Велев за предстоящите дейности.

Снимка: "Грома Холд"

Етапът в България ще включва два маршрута – дълъг (102 км) и къс (57 км) при максимална денивелация от 1700 метра. В състезанието могат да участват всички желаещи – както аматьори, така и професионалисти. Очакват се и много чуждестранни колоездачи.

Отсечката между селата Цветино и Горна Дъбева е т. нар. гравел отсечка. Това е по-предизвикателната част от трасето на състезанието, в която в случая ще се излъчи King of the Mountain (Кралят на планината - Най-добър Катерач).

“Организаторът на L'Etape България от Tour de France има конкретни технически предписания, направени от френския носител на лиценза на състезанието Amaury Sport Organization - A.S.O, включително и такива за достъп на спортно-технически и медицински автомобили до отсечката”, казва Велев като посочва, че „Грома Холд“ ще съдейства на организатора именно в тази част.

“Ние разполагаме с нужната техника, подготвени екипи за работа във високопланински райони и с достатъчна компетентност, за да извършим дейността. Разбира се, всичко това е синхронизирано и със съответните местни институции”, коментира Виктор Велев.

По отношение на стойността на извършваните дейности, от компанията съобщават, че поради спецификата и изискванията на организатора, сумата все още е в процес на изчисление. Фирмата освен изпълнител на проекта, осигурява и неговото финансиране.

От компанията успокояват местните жители, че пътят, по който минава трасето, няма да бъде затварян и няма да бъдат причинени неудобства на живеещите в района.

“Състезанието минава, но оправеният път остава и се ползва ежедневно от хората”, коментира Велев. 

Организаторите от Спотрен клуб „Спорт за всички – София в Европа“  очакват стотици състезатели от България и чужбина. А състезание от такъв ранг освен стимул за местната икономика, се превръща и в  начин за популяризиране на страната ни като дестинация за престижни спортни форуми.