Анализи Новини

Балчик предлага забележителности и романтични гледки през лятото

   

Балчик се превърна в един от най-красивите български курорти
  Снимки: Община Балчик

Балчик е един от най-живописните морски градове в България, който носи усещане за спокойствие и красота. Като дестинация е особено популярен сред семействата с деца и онези, които търсят по-скоро спокойна почивка. Всъщност Балчик предлага и една от най-романтичните гледки по Северното Черноморие. Всеки ъгъл крие очарование, тъй като градът е разположен терасовидно по брега, а зад него се извисяват живописни бели скали. Това го прави идеалната дестинация за романтично бягство, изпълнена с красиви панорамни изгледи към морето.

Като всеки летен курорт, плажовете на Балчик са в основата на славата му. Най-предпочитан сред местните и туристите остава Централният плаж. За удобство на плажуващите са поставени чадъри и шезлонги, които придават допълнителен щрих към очарованието на крайбрежната алея, осеяна с колоритни и уютни крайбрежни заведения, които предлагат богато меню и пресни рибни деликатеси на своите гости. Крайбрежната алея е изцяло обновена с цветя и зеленина в духа на топлото гостоприемство, каквото чувство живописният български курорт оставя у всеки посетител.

Така наречения Нов плаж също има чудесни условия за уединение и почивка. В допълнение към чадърите и шезлонгите, посетителите имат на разположение голям басейн и водна пързалка, което е допълнителна предпоставка за забавления и много емоции за децата. По-големите могат да се насладят на освежаващи коктейли в традиционните бийч барове.

Плаж Двореца също е популярен избор на туристите, особено за онези, които търсят нещо по-закътано. Той е съвсем малък и се намира точно под комплекс “Двореца”. Гледката към него е магична и определено допринася за чувството на уединение и релакс.

Балчик поддържа бреговете си чисти,

а морето е плитко и плавно преминава към по-дълбок терен, което го прави идеално за деца. Плажуването е спокойно и отпускащо, без излишен глъч. Все пак - всеки който желае да посети по-оживен плаж или курорт - Албена е само на няколко минути път с кола. Златни пясъци също не са далеч.

Един от плажовете в Балчик

В Балчик има много забавления и атракции, които могат да предложат разнообразие по време на почивката. Изключителната красота на града се проявява във възхитителната му архитектура и уличките, които извиват към върха на скалите. Оттам се открива зашеметяваща гледка към морското крайбрежие. Сред най-известните забележителности са Етнографският музей, църквата "Св. Николай", както и прекрасният Дворец и Ботаническата градина.

Посещението на Ботаническата градина

е уникално преживяване както за малки, така и за големи. Там могат да се видят над 3000 редки и екзотични видове растения, но това което впечатлява, е вълшебното разположение на комплекса. Богатата растителност и класическата архитектура карат всеки посетител да се чувства като царска особа, която идва на визита. Университетска Ботаническа градина е създадена през 1955 г. от акад. проф. Даки Йорданов, ректор на СУ „Св. Климент Охридски” за периода 1956-1962 г. Днес тя се простира на площ от 194 дка и разполага с растителни колекции с над 4900 вида, които се увеличават непрекъснато. Наложила се е като важен туристически обект. Наред с това, Ботаническата градина е паметник на културата и защитена местност.

Ботаническата градина е много красива

Най-голяма забележителност в Ботаническата градината е постоянната експозиция от кактуси и сукуленти. Любителите на този тип растения могат да се насладят още на едроразмерните кактуси на открито, както и на къта със зимоустойчиви кактуси. Интерес за специалисти и туристи представляват и успешно интродуцираните в градината екзотични видове - древното гинкго, метасеквоята (индивид с такива размери и на такава възраст, извън естествения ареал, има само в Кралската ботаническа градина в Лондон), бонбоненото и каучуковото дърво, каменният дъб, едроцветната вечнозелена магнолия и други.

Дворецът също така привлича

с необикновената си красота и е важна част от нашата и румънската история. Посещавайки за първи път Балчик през 1921 г., румънската кралица Мария остава очарована от красотата и спокойствието на живописния морски бряг и не след дълго решава да се върне и остане там завинаги. Така през 1924 г. по проект на италиански архитекти започва изграждането на дворцовия комплекс на кралицата. Мария имала строго изискване – сътвореният от човешката ръка дворец да не нарушава красотата и великолепието на местността, пленила сърцето ѝ.

Дворецът в Балчик

Най-напред бива построена резиденцията на кралица Мария, която тя нарича „Тихото гнездо“. След това са изградени православен параклис, нови самостоятелни вили, традиционна възрожденска къща, вътрешни дворове в мавритански стил и чешми, върху които са изобразени митологични герои. Така дворцовият комплекс на кралица Мария се превръща в изящно произведение на изкуството, в което се преплитат различни архитектурни елементи в старобългарски, готически, ориенталски и мавритански стил. Уникалните градини на Двореца също носят усещане на различни култури, стилове и вярвания. По този начин кралица Мария, която е последовател на бахайската религия, претворява в Двореца единството на Бога, вярата и целия човешки род.

Други интересни забележителности наблизо са езерото Балчишка тузла и Батовско блато. Ако предпочитате природните забележителности да не включват преход, то тогава посещението на екопарк "Геранеа" също е добър вариант. Там децата могат да се запознаят с различни животни като елени-лопатари, муфлони, сърнички, камерунски козички, глигани и още много, много други видове. Отново за децата, недалеч от Балчик, в близост до Златни пясъци се намират два аквапарка.

Съвкупността от неповторимата красота на природата, амфитеатралното скалисто крайбрежие, съхранената хилядолетна история, живописните плажове, кристалната морска вода и неустоимите предложения на множеството крайбрежни заведения  правят Балчик привлекателна дестинация за лятна почивка за ценителите на уюта, спокойствието и вкусната храна, съчетани с още необикновени преживявания сред непреходната красота на природата и вълнуващите пътешествия във времето!

Йоана Шомова

Съдържанието е изготвено по проект на Министерство на туризма