Новини Събития

Бали забранява на туристите голотата и секса на свещени места

   
Бали забранява на туристите голотата и секса на свещени места

Редовните неприлични действия от страна на туристи в Бали провокират предложение за нови правила за посетителите, включително забрана за изкачване на планините, които се смятат за свещени и дом на индуски божества. Губернаторът на Бали Уаян Костер наскоро изпрати на местните служители повече от дузина правила, предназначени да се справят с продължаващото от години лошо поведение на туристите на този индонезийски остров, пише списание National Geographic.

Според неговия план туристите, пристигащи в Бали, ще получават документ, в който ще бъдат съветвани да се обличат скромно в храмовете и да избягват да докосват светите дървета, да ругаят на обществени места, да се качват на религиозни сгради или да прекъсват балийски церемонии. Но може би най-въздействаща от тях ще е забраната на планинския туризъм. Тази популярна туристическа дейност се насърчава от много балийски компании, които водят обиколки на величествени върхове и вулкани.

Предложението на губернатора идва скоро след като германка влезе гола в храм на Бали, а рускиня позира гола на свещено баняново дърво. Междувременно през март руски блогър, който разголи задните си части на вулкан, стана един от според съобщенията повече от сто души, депортирани от Бали само тази година.

Въпреки че Бали е едно от най-посещаваните от туристи места в Азия, пълно с курорти, барове и дейности, насочени към чужденци, той също е и остров, дълбоко вкоренен в древни религиозни вярвания. Бали е осеян с места, считани за свещени в културата, в която преобладават индуистите.

"В индуизма планините са мястото, където живеят боговете, по-специално Хималаите се свързват с определени божества", казва Адриан Викерс, професор, специалист по Югоизточна Азия, в Университета в Сидни. "Така че високите планини и вулканите на Бали, Ява и Ломбок се считат за версии на свещените планини в Индия. Към това [в Бали] се добавя връзката на високи места с предците."

Много туристи не разбират колко дълбоко могат да повлияят на Бали с действията си, казва Ай Ненгах Субадра, доцент, преподавател по туризъм в Университета Triatma Mulya в Бали. Твърде небрежното обличане, твърде високото говорене или твърде интимното докосване на някого на свещени места нарушава деликатния духовен баланс на острова.

Подобно поведение не само обижда местните жители, но и обезпокоява индуистките богове на Бали, казва той. За да успокоят тези божества и да възстановят космическата хармония, балийците извършват древни ритуали на тези обезпокоявани места, като ги почистват от негативна енергия.

Ай Ненгах Субадра казва, че разочарованието от лошото поведение на туристите нараства в Бали повече от десетилетие, цитирайки инцидент от 2013 г., при който естонска двойка прави секс в храм. Но той казва, че новите туристически правила ще имат смесен прием от местните жители. "Някои балийци, които са много про-културни, ще бъдат щастливи", казва той. "Но тези, които работят в туризма, може да са недоволни, защото това ще се отрази на фирмите, които правят туристически обиколки в планините."

Кадек Кришна Адидхарма е един такъв човек. Директор на Bali Eco Trekking, организираща планински турове от 24 години, той казва, че губернаторът на Бали няма право да забранява на туристите да посещават върховете на острова. "Дали планината или вулканът са отворени за туризъм е работа на местните, а не на провинциалните власти", казва той.

"Тъй като 2024 г. е година на избори, някои виждат това и като опит на губернатора да демонстрира решимост да направи нещо относно неподходящото поведение на някои туристи."

Въпреки че все още не е ясно кога предложените туристически правила на Бали ще бъдат приложени, пътуващите могат да покажат уважение, когато посещават планини и храмове, като се обличат консервативно и се съобразяват с местните обичаи.