Анализи Новини

Анталия отчита рекордна посещаемост

   
Анталия отчита рекордна посещаемост

Настоящият туристически сезон в турския курорт Анталия е на път да "счупи" рекордите по посещаемост. Това обяви турският министър на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой, цитиран от Daily Sabah. Според него, на летищата в Анталия ежедневно пристигат близо 100 000 чуждестранни туристи.

„Анталия има огромно значение като град - не само в селското стопанство, но и като туристически център“, подчерта Ерсой. По думите му, курортът се представя по-добре от други градове по отношение на нощувките и приходите от туризъм както миналата, така и тази година.

Според Ерсой, в бъдеще ще се работи за насърчаване на туризма и генериране на приходи през цялата година, за да може бизнесът да се разрасне извън типичния пиков сезон през лятото. Сред инициативите на правителството в тази посока са проектите за развитие в древното село Сиде и Кемер.  

Броят на туристите, пристигащи в Анталия по въздух тази година, вече надмина границата от над пет милиона. Губернаторът на Анталия Ерсин Язъджъ нарича града „стаята за гости на Турция“ поради привлекателността ѝ за целогодишен туризъм. През изминалия уикенд, на 24 юни, Анталия постигна нов дневен рекорд от над 90 853 чуждестранни гости. Курортът очаква да посрещне общо 16 милиона туристи до края на тази година.

През май Турция посрещна 4.5 милиона чуждестранни посетители, отбелязвайки ръст от 16.2% на годишна база. Той беше стимулиран основно от руските гости, които се насочват към турските курорти заради ограниченията и санкциите, наложени от западните държави заради руската инвазия в Украйна. Успоредно с това обаче, Турция се радва и на силен интерес от страна на европейските туристи, начело с тези от Германия и Обединеното кралство.

Пристигащите от Русия са се увеличили със 76.5% спрямо предходната година - до 640 844, показват данните на турската статистика. На второ място са посещенията от Германия (617 617 при увеличение от над 24%), а на трето - тези от Обединеното кралство (452 724 през май 2022 г., или с 12% повече от съответния период на миналата година). 

Анталия се очертава като една от водещите турски дестинации, генерирайки 33.6% от чуждестранните посещения през май, което прави около милион и половина туристи. Истанбул, който е най-големият град в страната, също е приел около милион и половина посетители през май тази година. Очарователната егейска провинция Мугла и северозападната провинция Одрин, граничещи с България и Гърция, привлякоха значителен брой туристи, съответно 380 899 и 349 123 посетители. През януари-май чуждестранните пристигания са скочили с 23.7% на годишна база, надхвърляйки границата от 14 милиона.