Новини Събития

Крепостта Русокастро оживява с победоносната сила на Второто българско царство

   
Крепостта Русокастро оживява с победоносната сила на Второто българско царство

На 22 и 23 юли крепостта Русокастро оживява с победоносната сила на Второто българско царство по време на първия по рода си средновековен фестивал „Русокастро – крепост на славата“. Това съобщиха от общината.

В наситената програма малки и големи ще се потопят напълно в средновековието и ще се докоснат до автентичния облик от този период, чрез занаяти, облекла, бит, стратегии, оръжия, героични битки и ще запазят траен спомен от вълнуващото приключение.

Освен бойни демонстрации, в които ще се включат над 30 участници, всеки посетител ще може да преживее историята през средновековните шатри, да усети лично тежестта на всички видове оръжия, да чуе любопитни факти и дори да включи активно в пресъздаването на обичаи и занаяти.

С фестивала по неповторим начин ще бъде отбелязана годишнината от сражението при Русокастро от 18 юли 1332 г. между войските на Втората българска държава, водени от цар Иван Александър и тези на Византийската империя, предвождани от император Андроник III Палеолог.

Средновековният лагер ще посрещне гостите си още от 10.00 часа сутринта на 22 юли, а до края на деня организаторите - Община Камено, сдружение „Чигот“ и Регионален исторически музей – Бургас, са предвидели наситена програма дори за най-малките.

„Хората ще могат да разгледат музеите на открито, реконструкцията на различни оръжия, да поговорят с историците, да хванат меч в ръка,  да опитат различните занаяти като кожарство, точиларство, иконопис и ковашки занаят, ще видят как са се водили бойните действия в атрактивните демонстрации, как са били облечени войниците и да се снимат с тях. Ще се опитаме в рамките на два дни да ги потопим в един балон от средновековна ни история“, каза  Илиян Лъсков от сдружение „Чигот“.

Според д-р Милен Николов, директор на РИМ – Бургас, крепостта не е просто историческа местност. „Мястото е тясно свързано с развитието на цар Иван Александър като победоносен владетел. Тук той отвоюва завладените български земи, побеждавайки цялата византийска армия. В тази крепост, той кара императорът да падне на колене и да приеме неговите условия като същевременно взема дъщеря му за своя син“, разказва д-р Николов. Той благодари на Община Камено и кметът Жельо Вардунски за успешните усилия да направят крепостта достъпна създавайки удобен път директно до местността.

„Нашата цел е все повече хора да научат и да имат достъп до тази толкова значима крепост. Тя заслужава достойно място в историческата памет на обществото ни. За жалост, единици са местата в България, в които може да бъде отдадена почит към царете от Второто българско царство. С този фестивал, ще се постараем да припомним на хората тези моменти от историята, които говорят на славното ни минало“, каза Вардунски.

Фестивалът ще се проведе при вход свободен, а събитията в двата дни ще бъдат с начален час 10.00.