Транспорт

Румъния открива втория най-дълъг висящ мост в Европа

   
Румъния открива втория най-дълъг висящ мост в Европа

Откриването на моста Браила над река Дунав в Румъния е насрочено за 6 юли. Съоръжението е вторият най-дълъг висящ мост в континентална Европа, съобщава Agenzia Nova. Вече са завършени приемните тестове на моста, в които 60 камиона с общо тегло от 2400 тона бяха разположени върху пътното му платно и подложиха структурата на изпитание.

След това два камиона изминаха целия мост с максимална скорост от 80 километра в час, за да тестват неговите вибрации.

Висящият мост Браила има централен участък от 1120 метра, дълъг е 1975 метра и има четири ленти за движение, с аварийни ленти и алеи за велосипедисти и пешеходци.

Иновативният проект е построен в сътрудничество с японския партньор IHI Infrastructure Systems Co. Ltd. и свързва двата бряга на река Дунав в района Галац-Браила, което гарантира по-кратко време за преминаване на реката за приблизително 7000 превозни средства на ден. 

До момента единствената възможност да се придвижват в този участък беше с ферибот. 

В началото на миналата година беше завършен монтажът на двата носещи кабела, изградени чрез преплитането на над 18 000 стоманени телове, тежащи общо 6775 тона.

Миналото лято беше завършена една от най-предизвикателните фази за изграждането на работата, сглобяването на стоманената палуба на моста.

 

Тя е изградена от 86 сегмента, всеки от които е със средно тегло от 260 тона. 

Компанията Webuild, която е изпълнител на проекта за моста Браила, има опит в изграждането на повече от 1000 километра мостове и виадукти. Сред тях са моста San Giorgio в Генуа, Италия, както и емблематичния Трети мост над Босфора в Турция.