Новини Събития

Туристът, написал името си на Колизеума, е българин

   
Туристът, написал името си на Колизеума, е българин

Туристът, който издълба името си и това на приятелката си в 2000-годишния Колизеум във видео, гледано от милиони, е българин. 

27-годишният Иван Димитров, който също се нарича Иван Хокинс, беше заснет от камерата на американския летовник Райън Луц, докато издълбава с връзка ключове думите „Иван и Хейли 23“ в тухлената зидария.

Той е фитнес инструктор, който живее във Великобритания, разкрива MailOnline, цитиран от БГНЕС.

Роденият в Ловеч Иван беше в Рим с дългогодишната си приятелка – 33-годишната Хейли Брейси, миналия уикенд. Служителите останаха бесни от безсмисления вандализъм и обещаха да издирят виновника. MailOnline установи, че Иван, работи като фитнес треньор в Бристол, но и като шофьор на доставки. Смята се, че Хейли управлява собствен бизнес за спортно хранене и двамата живеят заедно в предградието Кейншам, недалеч от фитнес залата Лонгуел Грийн, където Иван е треньор.

Случаен минувач засне г-н Димитров, докато издълбава имената в каменните стени на 1937-годишната сграда с помощта на връзка ключове миналия петък, 23 юни. 

В изявление, публикувано в четвъртък следобед, говорител на карабинерите каза: „След разследвания по жалба, представена от администрацията на Colosseum Park, карабинерите в координация с прокурора на Рим, идентифицираха чрез традиционни разследвания и фотографско сравнение, лицето заподозряно, че е отговорно за гравирането на собственото си име и това на партньорката си в Колизеума. Карабинерите са установили, че това е двойка, мъж и жена, живеещи в Англия„, обясни говорителят.

Райън публикува видеото онлайн, след като се натъква на Иван, облечен в синя тениска и къси панталони, докато обезобразява тухлената зидария. Райън казва: „Ти сериозно ли? Това е глупаво“.

Отличителен черен спортен часовник с кръгъл циферблат на китката му съвпада с този, който Иван носи на страницата си във Фейсбук за фитнес тренировки. Хейли, която е облечена в бяло и носи раница, остава с лице към стената. При намесата на Райън, Иван просто се обръща и му се усмихва безумно, преди да насочи вниманието си към издълбаването на името си и това на Хейли на стената.

Географът Райън публикува кадрите на уебсайта Reddit и клипът му бързо стана известен, само в YouTube той беше гледан над 220 000 пъти. Имаше и недоволство от страна на официални лица в Рим, а гневният министър на културата на страната Дженаро Санджиулиано каза: „Смятам за много сериозно, недостойно и признак на голяма неучтивост турист да опорочи едно от най-известните места в света, историческо наследство като Колизеума, за да гравира името на годеницата си“.

Колизеумът, смятан за едно от седемте чудеса на съвременния свят, е обект на световното наследство. Това е заедно с 54 други италиански обекта, които съставляват историческия център на града.